Suomalaiset naisjuoksijat Ilona Mononen ja Nathalie Blomqvist juhlivat sunnuntaina maastojuoksun EM-kisoissa Brysselissä. Mononen otti hopeaa ja Blomqvist pronssia seitsemällä kilometrillä alle 23-vuotiaiden sarjassa.

Mestaruuden voitti ylivoimaisesti Skotlannin Megan Keith, jonka aika oli 25.32. Mononen jäi hänelle minuutin ja 23 sekuntia ja Blomqvist vielä 11 sekuntia päälle.

– Oli aika paljon henkistä ja fyysistä latausta tähän kilpailuun. Tätä edelsi neljän viikon leiri Pajulahdessa, joka onnistui tosi hyvin. Pystyin vain unelmoimaan mitalista, mutta sanoin sen ääneen. Koska jos ei sitä tee, mitaliakaan ei tule, Mononen totesi SUL:n tiedotteella.

– Toiseksi viimeisellä kierrolla iskin viimeisissä mäissä ja siinä vaiheessa tuntui hyvältä. Lopussa hoin vain itselleni, että eteenpäin, älä kaadu ja koetin vetää jalkoja eteenpäin. Samalla ajattelin, että lopussa ei minusta tulee kukaan ohi. Mitalit yhdessä Nathalien kanssa oli mahtavaa.

Blomqvist riemuitsi omasta mitalistaan. Hän myönsi, että reitti oli erittäin rankka.

– Oli tosi hullu reitti. Ei voinut etukäteen tietää miten kilpailu menee. Kokeilin siinä alussa ja totesin, että se on vaarallista ja hankalaa, Blomqvist kommentoi alun kovaa tahtiaan SUL:n tiedotteella.

– Oli tosi siistiä juosta. Ilonan kanssa saimme voimia toisistamme. Juoksu kulki hyvin ja tuntui rennolta, vaikka reitti oli tuollainen. Pyrin vain koko ajan löytämään paikkaa, johon jalka ei uppoaisi.

Alle 23-vuotiaiden miesten seitsemän kilometrin kilpailussa Mustafe Muuse oli yhdeksäs ja Santtu Heikkinen yhdestoista. Niko Putkinen juoksi 59:nneksi ja varmisti Suomelle kahdeksannen sijan joukkuekilpailussa.

Naisten kisan ainoa suomalaisedustaja Susanna Saapunki oli 42:s.