Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe tunnetaan varsin jyrkistä mielipiteistään. Nainen on vetänyt myös viimeisen vuoden aikana erittäin tiukkaa linjaa maansa urheilijoiden suhteen.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat suljettu kansainvälisistä kisoista monien lajiliittojen toimesta. Kansainvälinen olympiakomitea KOK on kuitenkin antanut mahdollisuuden kilpailla Pariisin olympialaisissa neutraaleina urheilijoina tiettyjen ehtojen täyttyessä. Välbe ei ole vaikuttunut.

– Kaikki saavat päättää itsen, mutta samaan aikaan olen 99,99-prosenttisen varma, että urheilijat sanovat ei (neutraaleina kilpailemiselle). Uskon myös, että urheilijat, jotka sanovat kyllä, eivät saa taloudellista tukea. Minun silmissäni tuollaiseen suostuva on petturi, paalutti Välbe Match TV:lle.

Venäläinen hiihtolegenda Julija Tsepalova on asettunut poikkiteloin. Hän esitti eriävän mielipiteensä Championatille.

– Koko maamme ymmärtää, että neutraaleina kilpailevat urheilijat ovat tässä tilanteessa venäläisiä urheilijoita. He ovat sankareitamme, joita kannustamme ja tuemme. Urheilijoidemme on tietenkin vaikea hyväksyä KOK:n sääntöjä.

– Se, että hiihtoliittomme puheenjohtaja sanoo mitä sanoo, sen sijaan että tukisi urheilijoitamme, ei paranna taistelutahtoa. Urheilijoidemme pitäisi kilpailla meidän puolestamme. Olemme ylpeä teistä. Ottakaa riski.

LUE MYÖS