Red Bull Crashed Ice -alamäkiluistelun MM-sarjan 15. kausi polkaistaan käyntiin lauantaina USA:n vauhtiluistelun pyhätössä, Minnesotan Saint Paulissa. Luvassa on paitsi kivikova kilpailu, myös jättimäinen yleisötapahtuma, sillä pakkasta uhmaavia, innokkaita katsojia on ollut aiempina vuosina paikalla yli 120 000.

Suomesta Saint Paulissa kilpailee viisihenkinen maajoukkue, johon kuuluvat Miikka Jouhkimainen, Paavo Klintrup, Toni Heikkilä, Mikko Leppilampi ja Salla Kyhälä. Kaksi MM-osakilpailuvoittoa urallaan napannut Jouhkimainen odottaa avauskilpailusta todella kovatasoista.

– Taso on taas viime talvesta noussut ja suurin osa laskijoista osallistui jo viime viikonlopun Riders Cupiin, eli St. Paulin radalla mennään heti ensimmäisistä laskuista kovaa.

– Konkarilaskijan tavoitteena on päästä finaalinelikkoon maailman nopeimmassa luistelulajissa, itselleen mieluisalla radalla.

– Tällä kertaa rata vaikuttaa itselle kaikista sopivammalta, sillä siinä vaaditaan paljon luistelua ja silloin myös kuntopuoli ratkaisee. Kilpailu on kovaa, mutta oma vauhti ja taidot riittävät, Jouhkimainen vakuuttaa.

Saint Paulin 460-metrinen rata sijaitsee lähellä Missisippi-jokea ja siinä on 40 metriä korkeuseroa. Suomalaisten lisäksi himottuja MM-pisteitä tälle radalle lähtee jahtaamaan kilpailijoita lähes 30 maasta.

Jäällä nähdään muun muassa hallitseva mestari, Itävallan Marco Dallago, vuoden 2014 MM-kakkonen, Kanadan Scott Croxall, sekä hänen maanmiehensä, vuoden 2012 mestari Kyle Croxall. Kotiyleisön villitsemisestä pitävät huolen paikalliset sankarit Cameron Naasz ja Reed Whiting.

Viime vuonna sekä Saint Paulin osakilpailussa että lopullisissa tuloksissa kolmanneksi sijoittunut Naasz oli kauden aikana ainoa, joka pystyi lyömään Dallagon voittaessaan tämän Moskovassa.

– Olen enemmän kuin latautunut. Toivottavasti ystäväni ja perheeni tekevät tästäkin tapahtumasta ikimuistoisen, Saint Paulin lähellä varttunut Naasz sanoo.

Perjantaina miehet taistelevat joukkuekilpailussa samaan aikaan, kun naiset valmistautuvat ensimmäiseen omaan kilpailuunsa Saint Paulissa. Hallitseva maailmanmestari ja Suomen vuoden alamäkiluistelijaksi valittu Salla Kyhälä kohtaa itselleen uuden radan luottavaisin mielin.

– Olen todella innoissani kauden avauksesta. Olen tyytyväinen vain voittoon, mutta tietysti aion nauttia jokaisesta laskusta.

Red Bull Crashed Ice -alamäkiluistelun MM-sarjassa käydään kaikkiaan kahdeksan osakilpailua. Mukana on uusi Riders Cup -kilpailu, jonka osakilpailut pidetään aina viikkoa ennen jokaista Red Bull Crashed Ice -päätapahtumaa. Riders Cupin kisoista voi ansaita 25 % MM-pisteistä verrattuna päätapahtumiin.

Koko kauden aikana eniten pisteitä luistellut kilpailija kruunataan vuoden 2015 Red Bull Crashed Ice -alamäkiluistelun maailmanmestariksi.