Suomen Olympiakomitea on nimennyt ensimmäiset 7 urheilijaa ja 3 joukkuetta kesäkuussa Bakussa Azerbaidžanissa kilpailtaviin historian ensimmäisiin Euroopan kisoihin (European Games).

Urheilijoita nimettiin ammuntaan ja miekkailuun sekä rytmisen voimistelun joukkueeseen. Näiden lisäksi Suomea edustamaan valittiin myös kilpa-aerobicryhmä ja lentopallon miesten joukkue, joiden kokoonpanot tarkentuvat myöhemmin.

Olympiakomitean kisayksikön johtaja Leena Paavolainen kertoo Olympiakomitean tiedotteessa, että valintaprosessissa noudatetaan Huippu-urheiluyksikön linjaamaa joustavan valinnan periaatetta.

– Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö valitsee urheilijat lajien kanssa tehdyn valmistelun pohjalta ja nimeää urheilijat joukkueeseen sitä mukaa, kun valintakriteerit täyttyvät. Kisoihin voidaan valita harkinnalla myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, jotka urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi.

– Nyt nimetyt urheilijat ja joukkueet ovat osoittaneet, että heillä on realistinen mahdollisuus sijoittua valintakriteerien mukaisesti henkilökohtaisessa kisassa pistesijoille. Kilpailun taso ja formaatti vaihtelee lajien välillä, mutta kisojen tärkeydestä kertoo se, että peräti yhdeksässä lajissa Euroopan kisat ovat osa vuoden 2016 Rio de Janeiron Olympialaisten karsintajärjestelmää. Euroopan kisat ovat tärkeä mahdollisuus rakentaa joukkuehenkeä ja yhteistyön ilmapiiriä suomalaisen urheilun sisälle, Paavolainen sanoo.

Myös lajiliitoissa uusi kilpailuformaatti herättää suurta mielenkiintoa. Miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo odottaa innolla uutta kilpailutapahtumaa.

– Tämä on mahtava mahdollisuus. Saamme joukkueeseen mukaan nuorempaa sakkia ja heille arvokasta pelikokemusta. On hienoa lähteä kisoihin, jossa koko suomalainen urheilu on mukana. Olemme kiitollisia, että saamme olla osa tätä joukkuetta, Sammelvuo kommentoi.

Bakun joukkuetta täydennetään maaliskuussa ja toukokuussa. Viimeinen valintapäivä on 1.5.2015. Suomesta Bakun kisoihin 12.-28.6.2015 osallistuu arvioltaan 80-90 urheilijaa 15-17 lajissa.

Euroopan kisat, European Games, Baku (AZE) 12.-28.6.2015

Suomen joukkueen ensimmäinen valinta

Ampumaurheilu:

Miehet,
Skeet: Marko Kemppainen Suomussalmen Urheiluampujat.
Kivääri: Juho Kurki Kankaanpään Ampujat.
Kaksoistrap: Sami Ritsilä Rantasalmen Urheilu- ja Metsästysampujat.

Naiset,
Skeet: Marjut Heinonen Oulun Seudun Haulikkoampujat.
Trap: Satu Mäkelä-Nummela Orimattilan Seudun Urheiluampujat, Mopsi Veromaa Sibbo Skyttegille.

Lentopallo:

Miesten joukkue (kokoonpano tarkentuu myöhemmin).

Miekkailu:

Miehet,
Kalpa: Niko Vuorinen Helsingin miekkailijat.

Voimistelu:

Kilpa-aerobic: Suomen ryhmä (kokoonpano tarkentuu myöhemmin).
Rytminen voimistelu: Suomen joukkue (Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Elina Koprinen, Kristina Lapina, Iina Linna ja Aino Purje).