Riittääkö suomalaisjoukkueen 81-0 Guinnessin ennätyskirjaan? – ”Meinasi loppua tilastointipaperi”

© Kuva: Juha Tamminen

Futsalin Helsingin kakkosdivarissa on nähty tänä vuonna välillä melkoisia tuloksia.

Kovimmat lukemat pisteli pöytään tammikuun lopulla AC Stoppi, joka latoi 40 minuutissa Pakkalan Palloseuraa vastaan lähestulkoon käsittämättömät 81 maalia.

– Meiltähän meinasi loppua tilastointipaperi. Yritettiin jo varmuuden vuoksi etsiä jostain jotain sanomalehden kulmaa, myhäilee AC Stopin valmentaja ja monitoimimies Johan Loikas SuomiUrheilu-sivuston haastattelussa.

PPS tuli peliin muutamalla hyvin nuorella pelaajalla. Mutta silti – miten ihmeessä peli pääsi repeämään niin pahasti?

– Minun mielestäni kakkosdivisioonan peliin pitää tulla kakkosdivisioonan joukkueella. Tämän lohkon kärki on erittäin kova ja tasainen, ja voittaja saattaa ratketa maalierolla. Siksi me päätimme ennen peliä, että nyt paukutetaan kunnolla!

Käytännössä Stoppi juoksutti itse pallon aina takaisin keskiviivalle maalinsa jälkeen. Pahimmin Pakkalaa pöllyttivät Daut ”Shefkin serkku” Kuqi tehoin 16+13 ja Nehari Sallahi (21+8).

Shefki Kuqikin treeneissä

AC Stoppi on voittanut 13 ottelustaan 11, ja maaliero on 222-51. Maalihimo on siis kunnossa. Ja pelaajalista vasta onkin: Xhevdet Gela (tällä kaudella tehot 18+13), Nehari Sallahi (42+25) Daut Kuqi (41+29), Albert Kuqi (20+11), Faton (18+12), Valmir (12+16) ja Valdrin Seferi (15+26), Ymer Xhaferi, Kosta Manev ja niin edelleen.

Eli vaikeasti kirjoitettavia mutta vähintäänkin pääkaupunkiseudulla erittäin hyvin tunnettuja nimiä isoilta futiskentiltä. Gela pelaa parhaillaan Veikkausliigaa FC Lahdessa ja lukuisat muut vähintäänkin Ykköstä, moni muu on ainakin käväissyt liigassa.

– Pää-Kuqikin (Shefki) käy välillä treeneissä neppailemassa. Se onkin silloin melkoinen ketju, kun laitetaan samaan kolme Kuqia ja Gela, Loikas nauraa aidosti innoissaan.

Mutta nimekkyydessä on AC Stopin kohdalla myös ongelmansa – pelaajat ovat liian hyviä myös ”oikeassa” futiksessa. Ja tämän takia joukkue käytännössä hajoaa näihin aikoihin vuodesta, kun ammatti isolla kentällä vie voiton harrastuksesta.

Maalinteko on tietysti aina siistiä, mutta onhan se ihan selvää, että Stoppi pelaa väärässä sarjassa. Mutta haluaako joukkue tänäkään vuonna nousta, mikäli mahdollisuus siihen tulee?

– Ykkösdivisioonan tasokaan ei ole kummoinen. Me voitimme hiljattain yhden joukkueen sieltä 7-0, ja kakkosdivarin Helsingin lohko on varmaan ainakin yhtä tasokas. Eli joudumme punnitsemaan, pelaammeko mukavia pelejä sunnuntaisin Helsingin Latokartanossa vai matkustammeko ympäri Suomea.

– Pojat saavat päättää sen itse, mutta vahvasti epäilen, koska he matkustavat paljon kesälläkin.

AC Stoppi itse asiassa nousi futsal-liigan asti vuonna 2011. Tuolloin liigajoukkueeseen ei saatu kerättyä tarpeeksi pelaajia, jotka olisivat voineet sitoutua koko kaudeksi, vaikka joukkue teki hartiavoimin töitä.

Pääkaupunkiseudun futisseurat vastasivat hiljaiselolla, vaikka Loikas lähetteli sähköpostia kaikille kolmen ylimmän sarjatason seuroille neuvotellakseen yhteistyöstä.

Brasilia-Itä-Timor 76-0

Palataan vielä kuuluisaan 81-0-peliin. AC Stoppi nimittäin aikoo yrittää sillä Guinnessin ennätystenkirjaan. Brasilia pieksi kansainvälisessä turnauksessa Itä-Timorin 76-0 vuonna 2006, ja se on tiettävästi kansainvälisten kenttien suurin täystuho.

– Ainakaan me emme mistään ole löytäneet tietoa, että virallisessa pelissä olisi tehty yli 81 maalia, joten se maailmanennätyshän kuuluisi meille. Aiomme todellakin olla kirjan tekijöihin yhteydessä, Loikas hymyilee.

Hän antaa myös erityismaininnan Maarit Vähä-Piikkiölle. Seuran äitihahmo pitää kotiotteluissa pöytäkirjaa, eli juuri hän oli se, joka jännetuppitulehduksen uhalla pikakirjoitti tilastoja myös tuossa ennätysottelussa.

AC Stopin runko on pelannut ja harjoitellut yhdessä jo vuosikaudet, mutta pelimiehet ovat silti edelleen nuoria. Eli näillä näkymin kakkosdivisioonan joukkueet saavat Helsingissä luvan maistaa pääosin Kosovo-taustaista pelaamisen ja etenkin maalinteon intohimoa vielä vuosia.

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.