Lauri Hakala toimii Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana Euroopan kisoissa Bakussa ensi kesänä. 32-vuotias kuopiolaista LEKA Volleyta kuluvalla kaudella valmentanut Hakala johtaa ensimmäisen kerran järjestettäviin suurkilpailuihin nuorehkon ns. B-maajoukkueen.

Hakala edustaa valmennusajatukseltaan samoja linjoja, kun samaan aikaan varsinaisen ykkösryhmän kanssa Maailmanliigaan keskittyvä päävalmentaja Tuomas Sammelvuo.

– Bakun joukkueen valmentajaa mietittäessä ajatuksena on ollut, että sinne lähtee suomalainen valmentajana, jolla on samansuuntaiset pelilliset ideat kuin minulla ja hän saisi turnauksesta entisestään lisää intoa ja uusia ajatuksia omalle nousussa olevalle valmennusuralleen, päävalmentaja Sammelvuo kertoo Lentopalloliiton tiedotteessa.

– Ja tietysti Laurin kansainvälinen kokemus on iso etu myös. Lauri edustaa kisoissa myös koko Suomen maata ja hän omaa paljon kokemusta kansainväliseltä tasolta. Lisäksi Lauri on vaihtanut paljon ajatuksia viime vuosina kakkosvalmentajaksi lähtevän Pertti Honkasen kanssa ja heillä on hyvä yhteys jo valmiina.

Hakala itse omaa luonnollisesti kovan motivaation maajoukkuevalmennukseen, johon ehti tutustua jo aiemmin Slovenian maajoukkueen apuvalmentajana. Tehtävän hän otti vastaan ilman pitkää harkintaa jäsenneltyään toki aikataulut kesälle varsinaisen työnantajaksan LEKA Volleyn kanssa.

– Sinisillä ajatuksilla ja hyvin mielin lähden tähän projektiin. Motivaatio oli kova jatkaa miesten maajoukkuetoiminnassa Slovenian jälkeen, ja Suomen edustaminen on minulle iso asia. Ensimmäistä kertaa pääsen edustamaan nyt maata lentopallon puolella, ja varmasti kaikki tullaan tekemään tätä turnausta varten, beachvolleyssa aiemmin Suomea edustanut Hakala kertoo.

Euroopan kisoista Hakalalla on kirkas kuva.

– Mielenkiintoinen konsepti ja tervetullut kv-näyttämö etenkin nuorille pelaajille. Isot karkelot nämä ovat ja tuovat tietotaitoa suuresta turnauksesta kaikille mukana olijoille, pelaajat, staffi, ja taustaorganisaatio mukaan lukien. Baku on tuttu kaupunki ja puitteet varmasti hienot.

Hakalan haaveena on nähdä joukkueessa taidollisesti parhaat pelaajat, jotka ymmärtävät mitä Suomen edustaminen tarkoittaa.

– Toimintaan pitää sitoutua ja sisäistää ne asiat, jotka tekevät hyvän joukkueen. Varmasti jonkinlainen sekoitus kokemusta ja nuoruutta on luvassa. Maailmanliigan rosteri vaikuttaa tietenkin myös saatavilla oleviin pelaajiin, mutta pääasiassa tulevaisuutta näiden valintojen tulee palvella, Hakala linjaa.

Päävalmentaja Sammelvuon ajatukset joukkueesta ovat totta kai samankaltaiset.

– Bakun joukkueen kokoamisen idea on se, että siellä olisi mukana ”tulevaisuuden” nimiä ja ehkä sellaisia pelaajia, jotka eivät Maailmanliigassa pelaa isossa roolissa tänä kesänä. Lisäksi valmennusjohdossa pitää olla mukana meidän nuorten maajoukkueen valmentajia. Tämä tukee koko järjestelmää ja valmentajat saavat varmastI Bakusta myös uutta asiaa omaan tietopankkiin, jota hyödyntää sitten jatkossa. Bakun turnaus on meille iso mahdollisuus nähdä uusia pelaajia tositoimissa ja pelaajille huikea kokemus plakkariin. Ja uskon, että lentopallo joukkuelajina pystyy tuomaan koko Suomesta kisoihin lähtevälle ryhmälle joukkuepelin ja tiimin esimerkkiä. Bakusta on luvassa jokaiselle unohtumaton elämys, mahtavat kisat tiedossa.

Historian ensimmäiset Euroopan kisat käydään Bakussa Azerbaidzanissa 12.-28.6. tulevana kesänä. Järjestäjänä toimii Euroopan Olympiakomitea (EOC). Kisoihin odotetaan 20 eri urheilulajiin noin 6000 urheilijaa 50 eri maasta.

Lentopalloturnaus pelataan 6000 katsojaa vetämässä Crystal Hallissa 13.-28.6. Mukana on 12 Euroopan kärkimaata. Suomen lohkossa pelaavat Azerbaidzhan, Ranska, Puola, Serbia sekä Turkki. Toisen lohkon muodostavat Belgia, Bulgaria, Saksa, Italia, Venäjä ja Slovakia.

Beach volleyssa Suomella on kaksi paikkaa naisten turnaukseen, joka pelataan 16.-21.6.

Miesten maajoukkueen Maailmanliigan joukkue julkistetaan 2. huhtikuuta ja Bakuun matkaava joukkue 4. toukokuuta.

Miesten lentopallomaajoukkueen staff Euroopan kisoissa
Päävalmentaja: Lauri Hakala
Apuvalmentaja: Pertti Honkanen
Joukkueejohtaja, tilastot: Aapo Rantanen

Lisäksi beach volleyn ja lentopallon yhteistiimissä ovat Olympiakomitean puolesta:
Tilastoija: Mikko Häyrinen
Lääkärit: Janne Pesonen ja Jukka Siljander
Tiedottaja: Toni Flink