Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka kyyristyy perjantaina aamulla Tallinnassa 110 metrin aitojen telineisiin. Lakka on 22-vuotiaiden EM-kisatilastossa peräti kuudentena ajallaan 13,81, eikä mitalisijakaan ole haihattelua.

Lakka on kehittynyt valmentajansa Jari Erosen johdolla tasaisesti niin 100 metrin sileällä kuin aidoissakin. Sileän ennätys on 10,57 ja aitojen Jämsässä kesäkuun lopulla tyvenessä juostu 13,81. Sileän nopeus alkaa olla aiturille hyvää luokkaa, SE-mies Arto Bryggare pyyhki aikoinaan sähköajan 10,60, mutta huippuvuosinaan hän ei juuri satasta juossut. Tuo aika syntyi vuonna 1977, jolloin Bryggaren aitaennätys oli 13,66. Lakka on luottavainen, että juuri tuonkaltainen aika on tällä hetkellä haarukassa.

– Kunto on ollut nousussa, uskon että ennätys on realistinen tavoite. Rata on hyvä, ja jos kelit ovat suotuisat voin varmasti tavoitella 13,6-alkuista aikaa, Lakka sanoo.

Mahdollisuudet jopa mitalipallille

Jos 13,60 irtoaisi, se tarkoittaisi aika kovaa menestystä. Tilastokärkenä on aivan omassa kastissaan Ranskan Wilhelm Belocian ajallaan 13,28. Kakkonen on britti David Omorogie 13,55, kolmonen toinen britti David King 13,69.

– Paineita en ota menestymisestä, juoksen joka juoksun kuin viimeisen, ja maalissa katson mihin se riittää. Tietysti olisi mahtavaa saavuttaa hyvä sijoitus. Finaalipaikka on vähintäänkin realismia, jos pystyn parhaimpaani. Viimeiset treenit ovat kulkeneet todella hyvin ja ne ovat olleet elämäni parhaimpia. Kunto on siis kohdallaan, samoin voimatasot ja nopeus. Harjoitusmäärä on kuitenkin ollut vähäistä ja laadukkaaseen tekemiseen keskittyminen tuo toivottavasti hyvä tuloksen, Lakka analysoi omia tekemisiään.

Lakka ei ole ensi kertaa arvokisoissa. Hän kilpaili Barcelonassa 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa kolme vuotta sitten. Siellä hän selvisi välieriin ja oli eränsä viides ajalla 13,74. Aidat olivat tosin matalammat kuin nyt.

– Arvokisakokemusta on muutamasta kisasta ja tietysti se helpottaa, tiedän rutiinit joita kentällä noudatetaan. Tosin matka on yhtä pitkä kaikkialla ja aitoja on kaikilla aina samat kymmenen. Minulla on ollut taukoa arvokisoista, johtuen loukkaantumisista ja rajan liian myöhään tekemisestä. Hallirajasta jäin neljä tuhannesosaa, enkä mahtunut Prahan EM-hallikisoihin. Sisukkuus on lisääntynyt ja halu näyttää on valtava, Lakka kertoo viime talven karvaista hetkistä.

Juuri siksi alkukesän onnistumiset ja ennätysjuoksu ovat maistuneet makealta.

– Oli helpotus selviytyä näihin kisoihin. Näytin samalla itselleni, että ei toivoa tarvitse menettää, pitää vain jaksaa tehdä töitä unelmien eteen. Tämä voi olla viimeinen mahdollisuuteni osallistua arvokisoihin, joten otan siitä kaiken irti, ja aion juosta elämäni tähän mennessä parhaat tulokset. Samalla yritän myös nauttia.

Tuskin nämä kuitenkaan Lakan viimeisiksi arvokisoiksi jäävät, sen verran lahjakkaasta kaverista on kyse.

– Tulevaisuudessa unelmani on päästä edustamaan Suomea aikuisten arvokisoihin ja hienoa se SE olisi kirjata nimiini. Se vaatii valtavasti tunteja treenikentillä, mutta uskon että se ei ole mahdotonta.

Pikaviestissä tavoitteena SE

Lakka on Tallinnassa mukana myös Suomen mainiossa 4×100 metrin viestijoukkueessa. Tavoite viestinelikolla on kova.

– Viestissä juoksemme toivottavasti SE:n, sen pitäisi olla mahdollista. Finaaliin pääsy olisi hienoa, mutta katsotaan mitä saamme aikaan alkuerissä. Usko joukkueeseen on vahva.

Miesten SE on 39,29, sen juoksivat neljä vuotta sitten Hannu Ali-Huokuna, Joni Rautanen, Jonathan Åstrand ja Hannu Hämäläinen. 22-vuotiaiden SE 39,53 on vuodelta 2007 ja sen juoksivat Hämäläinen, Visa Hongisto, Rami Jokinen ja Åstrand.

Lakan valmentaja Jari Eronen luottaa urheilijaansa.

– Mitali on mahdollinen. Elmolla on hyvä kilpailupää, lähes poikkeuksetta kauden paras tai ainakin hyvin lähelle on tullut arvokisoissa. Toisaalta kunnonajoituskin on tähän mennessä onnistunut, Eronen kertoo.

– Harjoitusvuosi sujunut ongelmitta paria flunssaa lukuun ottamatta. Elmo on loistava valmennettava: tunnollinen, pedantti, kokonaisvaltaisesti urheilun ehdoilla menevä, fiksu ja analyyttinen kaveri, kehuu Eronen suojattiaan.

Vaikka nuori mies jo hyvää vauhtia kulkeekin, parannettavaa löytyy. Kuten pitääkin.

– Tekniikassa on aina parannettavaa. Elmon sileän nopeudella pitäisi pystyä jo kovempaan vauhtiin, mutta välijuoksu kun ei ole sileän juoksua. Eli siellä on vielä työtä, helposti ajaudutaan liian lähelle aitaa varsinkin loppumatkasta.

– Elmolla on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia, ja hän on itse asettanut tavoitteeksi Artsin SE:n 13.35, enkä pidä sitä mahdottomana, Eronen kertoo.

110 metrin aitojen alkuerät juostaan perjantaina klo 10.50, välierät illalla klo 18.05. Finaali on vuorossa lauantaina klo 18.10.

Kilpailuja voi seurata suorasta LIVE-streamista Euroopan yleisurheiluliiton nettisivuilta.

Lauri Hollo