Oletko kuullut padelista? Ei se mitään, en minäkään ollut ennen tätä kesää. Kaveri kuitenkin ehdotti kokeilemaan, ja onneksi tuli lähdettyä. Padel nimittäin osoittautui aivan verrattomaksi kesälajiksi.

Aina nelinpelinä tahkottava peli on eräänlainen tenniksen ja squashin sekasikiö. Kaltaisillani harrastelijoilla tempo pysyy varsin rauhallisena, mutta toisaalta pallot elävät usein pitkään. Ja mikä tärkeintä, pelit onnistuvat varsin hyvin, vaikka pelaajien taitotasot eivät olisikaan kovin lähellä toisiaan – toisin kuin tenniksessä tai squashissa.

Pelipalloksi käy tennispallo, maila taas on tennismailaa lyhyempi – vähän kuin pingis- ja squashmailan yhdistelmä. Sivun ylälaidassa on suomalainen videopätkä, josta saa jonkinlaisen käsityksen padelin luonteesta.

Ja miksi juuri kesälaji? Koska kolealla säällä kesäkuussakin kentän reunojen pleksiosat lämmittivät kenttää sopivasti, eikä kova tuulikaan juuri haitannut. Ja toisaalta kuumallakin pelaaminen onnistuu juuri rauhallisen tempon vuoksi. Sisäkenttiäkin tietysti löytyy.

Suomen Padel-liiton mukaan laji on valtavan suosittu esimerkiksi Espanjassa, jossa harrastajia on miljoonia. Myös Latinalaisessa Amerikassa padelin kerrotaan kukoistavan.

Suomessa kenttiä on rakennettu vasta kuudelle paikkakunnalle, mutta toivoa sopii, että koppeja kohoaisi lähivuosina tiheämminkin. Potentiaalia lajilla on.

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant