Lohjalta kotoisin oleva ja nykyään Hämeenlinnan Hiihtoseuraa edustava Laura Mononen kuuluu Suomen maajoukkuehiihtäjiin. Mononen nousi ykkösrivin hiihtäjiemme joukkoon lopullisesti vasta viime talvena vaikka kokemusta kansallisista kisoista hänellä on ollut jo pitkään.

Monosen, 30, hiihti ensimmäisen kerran maailmancupin pisteille 27-vuotiaana. Myöhäinen nousu maamme eliittiin selittyy paljon myös epäonnea. Erinäköiset vaivat ovat hankaloittaneet hiihtäjän uraa eivätkä ne ole jättäneet häntä vaivaan tänäkään vuonna.

– Ihan parhaalla mahdollisella tavalla kesä ei ole mennyt. Sairastelut haittasivat alkukesästä, Mononen harmittelee SuomiUrheilulle.

Viime talvena Mononen oli parhaimmillaan maailmancupissa Davosin perinteisellä kympillä kymmenes ja talven otteet nostivat hänet mukaan Falunin MM-kisoihin. Ne päättyivät pettymykseen, kun häntä ei valittu päätöskilpailuun 30 kilometrille.

Nyt nuo pettymykset on pyyhitty pois ja tulevaan kilpailukauteen valmistautuminen tapahtuu tällä hetkellä Sveitsin Pontresinassa. Joukkue on leireillyt alppimaisemissa viikon verran ja vielä pari viikkoa on edessä.

Kyseessä on sulan maan leiri, eli kilpasuksiin ei vielä kajota. Kuntoa kohotetaan rullasuksilla, juosten ja pyörien selässä.

– Nyt tehdään pohjia Lahden vuoden 2017 MM-kisoihin ja seuraavan vuoden olympialaisiin. Sen jälkeen ikää alkaa olla sen verran, että saa nähdä, vieläkö jatkan uraani, Mononen miettii.

– Ihan kaikille leireille en varmaan tämän syksyn aikana osallistu, Mononen jatkaa lähiviikkojen ohjelmasta.

Ensimmäiset lumileirit ovat näillä näkymin edessä vasta lokakuussa. Mononen myöntää, että tulevan talven tavoitteena on kerätä kokemusta Maailmancupista niin paljon kuin mahdollista. Arvokisoja ei ensi talvena maastohiihdossa ole.

– Kaikilla mahdollisilla matkoilla on tarkoitus pyrkiä menestymään. Ei tässä hirveästi ole mahdollisuuksia erikoistua millekään erityiselle matkalle, Mononen huomauttaa.

Jukka Malm