Toisen polven pikaluistelija Elina Risku on jo vuosikaudet ollut suomalaisen naispikaluistelun ykkösnimi. Ikää Riskulla on vasta 23 vuotta, mutta ensimmäinen Suomen mestaruus tuli jo vuonna 2008. Sen jälkeen niitä on kaikki matkat mukaan luettuna tullut jo yli 20.

– Monen monta vuotta vuoden 2018 olympialaiset ovat olleet päätavoitteeni. Siellä olisi tarkoitus menestyä. Ikäni puolesta olisi mahdollista luistella vielä seuraavissakin olympialaisissa, mutta niin pitkälle en ole vielä miettinyt, Risku pohtii SuomiUrheilulle.

Risku on myös tottunut murskaamaan Suomen ennätyksiä. Viimeisin on viime kuulta, kun hän luisteli Inzellissä sprintin yhteispisteiden SE:n.

Riskun mukaan hyviä aikoja on lupa odottaa lisää tulevan talven aikana.

– Kesän ja alkusyksyn sain harjoitella hyvin. Terveenä ja ilman loukkaantumisia. Myöhemmin syksyllä joku paikka vähän ilmoitteli itsestään, mutta ei mitään isompaa. Kokonaisuutena valmistautuminen tulevaan kauteen on mennyt erinomaisesti, Risku toteaa.

Inzellissä tullut Suomen ennätys tuli Riskun mukaan lähes kuin vahingossa.

– Olin leireilemässä peräti 24 päivää ilman käyntiä Suomessa. Se oli tietoinen valinta. Halusin mahdollisimman paljon jääaikaa, kun Suomessa se ei ole vielä mahdollista. Siinä oli sitten kilpailua kolmena viikonloppuna. Ennätys tuli oikeastaan silloin kun oli kaikkein väsynein, Risku naurahtaa.

Ensimmäiset maailmancupin kisat luistellaan Pohjois-Amerikassa tämän kuun puolessa välissä. Nopeat jäät odottavat niin Calgaryssa kuin Salt Lake Cityssa.

– Niissä kisoissa on taas mahdollista rikkoa ennätyksiä. Tavoitteena olisi pikku hiljaa päästä luistelemaan A-ryhmässä, Risku jatkaa.

Keväällä olisivat vuorossa yleisluistelun MM-kisat sekä sprintti-MM:t .

– Niihin jos valitaan niin hyviä suorituksia tietysti kisoista haen. Sellaiset olisivat sijoituksia 20 parhaan joukossa, Risku kertoo.

Jukka Malm