17-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbilisissä kilpailee perjantaina kymmenen suomalaisurheilijaa. Alkuillasta Eero Ahola ja Arttu Korkealaakso olivat kuulantyönnössä komeasti kolmas ja neljäs sekä Saara Hakanen sijoittui kolmiloikassa seitsemänneksi.

Jo poikien kuulantyönnön avauskierroksella neljä urheilijaa erottautui muista. Kreikan Odisséfs Mouzenídis työnsi 19,99 ja Lielahden Kipinän Korkeasalo vain kuusi senttiä vähemmän. Valko-Venäjän Dzmitri Karpuk työnsi kolmanneksi tuloksella 19,65 ja Porin Yleisurheilun Eero Ahola vain viisi senttiä vähemmän.

Toisella kierroksella Korkeasalo rikkoi 20 metrin rajan tuloksella 20,14, mutta Karpuk ja Mouzenídis jo 21 metrin rajan tuloksin 21,21 ja 21,02. Näin he karkasivat suomaisilta jo metrin päähän.

Taistelu kuitenkin alkoi uudelleen. Ahola oli astunut toisen työntönsä yli, mutta kolmannella kierroksella hänkin jysäytti yli 21 metrin nousten toiseksi tuloksella 21,11. Kanssakilpailijoitaan vuoden nuorempi Korkeasalo puolestaan paransi tulokseen 20,96, mikä on Suomen uusi 16-vuotiaiden ikäkausiennätys.

Mestaruus ratkesi lopulta Kreikan Mouzenídisin viidenteen työntöön 21,51, mikä on hänen uusi ennätyksensä ja 17-vuotiaiden maailman tämän vuoden kärkitulos.

Hopeamitalista sen sijaan kamppailtiin aina viimeiselle kierrokselle. Eero Ahola työnsi upeasti 21,24 ja ohitti Ukrainan Karpukin. Mutta ukrainalainen vastasi täsmälleen samanmittaisella työnnöllä ja toiseksi pisimmän tuloksen vertailussa palkittiin hopeamitalilla. Ahola oli kolmas ja Korkeasalo neljäs.

17-vuotiaiden poikien kuula painaa viisi kiloa. Täyspainoisella 7,26-kiloisella olympiakuulalla työnnettäessä tulokset putoavat tähän verrattuna karkeasti arvioiden 15 prosenttia.

Saara Hakanen loikki seitsemänneksi

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen sijoittui tyttöjen kolmiloikan finaalissa seitsemänneksi. Hakanen avasi kilpailunsa tuloksella 12,44, mikä oli avauskierroksen kolmanneksi pisin hyppy. Tämän jälkeen hän ei kuitenkaan kyennyt enää parantamaan tulostaan ja sijoitus tippui seitsemänneksi.

Ranskalaisilla oli pitkään kaksoisjohto, kunnes Slovenian Eva Pepelnak viimeisellä kierroksella loikki 13,03 ja heti hänen jälkeensä Romanian Georgiana Anitei vielä pidemmälle 13,19 voittaen mestaruuden.

Saara Hakasen seuratoveri Iina-Kaisa Mäkelä onnistui seitsenottelun viimeistä edellisessä lajissa keihäänheitossa loistavasti. Mäkelä kiskaisi 43,29, parani ennätystään peräti 5,75 metriä ja sijoittui tässä lajissa kahdeksanneksi. Yhteispisteissä Mäkelä nousi kuusi sijaa korkeammalle 16:nneksi pistein 4482.

Tomi Lehto voitti estejuoksun alkueränsä

Espoon Tapioiden Tomi Lehto voitti poikien 2000 metrin estejuoksun alkueränsä ja rikkoi ensi kerran kuuden minuutin rajan. Lehto kiri loppusuoralla kolmen juoksijan ohi aikaan 5.59,52. Lahden Ahkeran Wilho Hautala oli oman alkueränsä viides uudella ennätyksellään 6.04,86, mutta karsiutui aikavertailun 16:ntena.

Lehto juoksee poikien estejuoksun finaalin sunnuntaina Suomen aikaa kello 18.15.

Lämpötila Tbilisin stadionilla kohosi perjantaina tukalaan 30 asteeseen ja tuuliolotkin olivat haasteelliset. Esimerkiksi tyttöjen 100 metrin aitajuoksun ensimmäisessä välierässä kuusi parasta aitoi 1,3 sekuntimetrin myötätuuleen nopeammin, kuin oli toisen erän voittoaika 3,3 sekuntimetrin vastatuuleen.

Perjantai-iltana suomalaisista kilpailevat Tbilisissä vielä Helena Leveelahti tyttöjen kiekonheiton finaalissa, Iina-Kaisa Mäkelä tyttöjen seitsenottelun päätöslajissa 800 metrin juoksussa sekä illan päätteeksi Samuel Purola ja Lauri Tuomilehto poikien 100 metrin juoksun finaalissa.

Lähde: SUL-tiedote