Manageriyhtiö Rosa Associati laittoi kolme EPO:sta kärynneen maratonin olympiavoittajan Jemima Sumgongin harjoituskaveria kilpailukieltoon.

Juoksijat ovat Visiline Jepkesho, Purity Rionoripo ja Sarah Chepchirchir, kuten aiemmin uutisoimme.

On täysin poikkeuksellista, että manageriyhtiö asettaa urheilijoita kilpailukieltoon, Rosan johtaja Federico Rosa antoi asialle mielenkiintoisen selityksen painottaen, että dopingista ei ole kyse.

Nyt Kenian antidopingtoimisto ADAK on kiinnostunut asiasta toden teolla. He sanovat tutkivansa tapauksen tarkkaan.

– Tulemme tutkimaan tämän tapauksen tarkasti, haluamme selvittää, miksi he ovat kilpailukiellossa. Teemme tästä itsenäisen tutkimuksen, sanoo ADAK:in johtaja Japhter Rugut kenialaiselle The Starille.

– Kilpailukielto ilman mitään testauksia on outoa, ja juuri siksi me olemme kiinnostuneet nyt tästä asiasta. Tämä herättää paljon kysymyksiä. Mitä manageriyhtiö tietää, mitä me emme tiedä?

– Miksi he hyllyttivät juuri nämä urheilijat, vaikka heillä on paljon enemmänkin urheilijoita tiimissään? Heidän pitäisi tulla ulos ja selvittää tämä asia juurta myöten, Rugut sanoo.

Keniassa antidopingtyö on ollut kehnossa jamassa pitkään, Rugut painottaa pysyvää muutosta tulevaisuudessa.

– Haluamme muuttaa koko kulttuurin dopingin suhteen tässä maassa. Olemme keskustelleet maan opetusministeriön kanssa, että saisimme tuotua näitä asioita esille jo koululaisille varsin nuoressa iässä, Rugut kertoo.