Venäjän valtiollisen biolääketieteen viraston FMBA:n vt. johtaja Julia Miroshnikova kertoo, että FMBA on lähettänyt kansainväliselle antidopingtoimisto WADAlle todisteita meldoniumista.

FMBA pystyy todistamaan, ettei meldonium häivy ihmisen elimistöstä välttämättä edes vuoden sisällä. Miroshnikova kertoi asiasta uutistoimisto RIA Novostille. Todisteet FMBA tuo julkisuuteen viikon sisällä jossain tiedejulkaisussa.

Meldonium kohautti urheilumaailmaa, sillä satoja urheilijoita on jäänyt kiinni sen käytöstä. Kuuluisimpia kärähtäjiä on ollut tennistähti Maria Sharapova, joka sai 15 kuukauden kilpailukiellon. Nyt Sharapova on jo kärsinyt pannansa.

WADA laittoi meldoniumin kiellettyjen aineiden listalle vuoden 2016 alusta. Sittemmin WADA on joutunut muuttamaan linjaustaan lukuisten dopingkäryjen jälkeen. Huhtikuussa 2016 WADA kertoi, että ennen maaliskuuta otetuissa dopingnäytteissä saa olla milligramma meldoniumia millilitrassa.

WADA:lla ei ole ollut vieläkään täyttä varmuutta meldoniumin häipymisajasta elimistöstä. Uutistoimisto Reuters uutisoi taas viime vuonna, että meldoniumin poistuminen elimistöstä kestäisi jopa useita kuukausia. Reutersin lähteenä oli meldoniumin latvialainen valmistaja.

FMBA:n nyt julkituoman lausunnon ja mahdollisten todisteiden valossa on mielenkiintoista, miten WADA reagoi venäläisten järisyttävään väitteeseen. Venäläisten mielestä meldonium ei kuuluisi kiellettyjen aineiden listalle. FMBA:n johtaja Vladimir Uiba paljasti huhtikuussa venäläislehdistölle, että uusia, meldononiumia tehokkaampia aineita on jo olemassa (uutinen).