Gil Roberts vältti dopingpannan (uutinen), vaikka hän jäi maaliskuussa kilpailun ulkopuolisessa testissä kiinni probenesidin käytöstä. Sitä käytetään diureettina sekä peiteaineena dopingtesteissä.

USA:n antidopingtoimisto antoi perjantaina lisätietoa tapauksesta. Roberts oli selittänyt saaneensa kiellettyä ainetta suudellessaan tyttöystävänsä kanssa. Robertsin tyttöystävälle oli määrätty Intian matkalla saatuun infektioon Moxylong-lääkettä, joka sisältää Robertsin dopingnäytteestä löydettyä probenesidia.

Robertsin dopingtestipäivänä – vain kolme tuntia ennen testiä – tyttöystävä oli jatkanut lääkkeensä ottamista. Tuomion päätösasiakirjasta selviää, että Roberts oli suudellut tyttöystävänsä kanssa lääkkeen ottamisen ja testin välillä. Suutelua tapahtui myös vähän ennen testihuoneeseen menoa.

– Hänellä ei ollut aavistustakaan, että tyttöystävänsä suuteleminen voi johtaa kielletyn aineen nielemiseen, lukee USADA:n julkistamassa päätöksessä.

Huippu-urheilussa suuteluselitykset ovat menneet ennenkin läpi. Tennispelaaja Richard Gasquet ja seiväshyppääjä Shawn Barber jäivät kiinni kokaiinista, mutta eivät saaneet tuomiota. He olivat suudelleet naista, joka oli käyttänyt kyseistä ainetta.

Roberts voitti Rion olympialaisissa kultaa pitkässä viestissä. Mies oli mukana jenkkien voittoisassa 4×400 metrin joukkueessa yhdessä Arman Hallin, Tony McQuayn ja LaShawn Merrittin kanssa.