Valkovenäläinen Violetta Skvartsova näytteli yhdessä EM-kisajärjestäjien kanssa pääosaa yleisurheilun alle 20-vuotiaiden skandaalissa.

Skvartsova voitti perjantaina naisten kolmiloikan tuloksella 14,21. Skandaali nähtiin palkintojenjaossa, jossa järjestäjille sattui inhimillinen erehdys: Skvartsova ei saanut kuulla maansa kansallishymniä, vaan järjestäjät soittivat virheellisesti Bosnia ja Herzegovinan hymniä (uutinen).

Tapahtumajärjestäjät reagoivat nopeasti tilanteeseen, pyysivät anteeksi ja yrittivät ehdottaa, että palkintojenjakotilaisuus aloitettaisiin alusta. Tähän valkovenäläinen ei kuitenkaan lämmennyt. Skvartsova suivaantui tapahtuneesta ja poistui yhtäkkiä palkintojenjaosta, eikä suostunut nousemaan enää korkeimmalle palkintopallille.

Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin uudelleen vasta seuraavana päivänä lauantaina.

Skvartsova kertoo nyt oman versionsa tapahtumasta.

– Minut valtasi voimakas isänmaallinen tunne. Ja tällä kertaa se jopa kuulosti kansallislaulultamme, kertoo jo hyväntuulinen Skvartsova Valko-Venäjän yleisurheiluliiton verkkosivuilla.

– Edellisenä päivänä tunteet eivät ihan hetkessä laantuneet: oli odottamatonta kuulla, mitä kuulin. Ensimmäisten sekuntien aikana en edes tajunnut, vaan ajattelin, että kyseessä on ehkä erilainen versio. Mutta sitten alkoi tuntua erittäin ikävältä maani ja itseni puolesta. Se oli paha moka järjestäjiltä.

– Ymmärsin kyllä, että rikoin sääntöjä. Ymmärsin myös, että voin saada rangaistuksen ja menettää mitalin. Mutta sillä hetkellä olo oli niin epämiellyttävä, koska en saanut kuulla kotimaani hymniä.