Caster Semenyan upeat saavutukset yleisurheilun parissa ovat aina jääneet ikävän sukupuolikeskustelun varjoon. Semenyan kilpailua naisten sarjassa on aina kyseenalaistettu, sillä hänellä on poikkeuksellisen korkea testosteronitaso.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto teki vuoden 2009 MM-kisojen jälkeen Semneyalle testin, joka vahvisti hänen sukupuolensa.

Intialainen sprintteri Dutee Chand on joutunut urallaan kokea saman kuin Semenya. Intian yleisurheiluliitto langetti Chandille kilpailukiellon vuonna 2014, koska hänellä koettiin oleva liian suuri etu kanssakilpailijoihinsa.

Chand valitti tuomiosta yleisurheilun korkeimpaan päättävään elimeen CAS:iin ja intialaisen kilpailukielto kumottiin. CAS julisti kahden vuoden tauon urheilijoiden luonnollisten hormonitasojen tutkimiseen.

Semenya ja Chand tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa Rion olympialaisissa viime kesänä.

– Tervehdimme ja vaihdoimme kuulumiset. Emme jutelleet kauheasti mitään muuta. Hän on mukava tyttö. Minä sympatisoin häntä, hän on vielä nuori. Hänen pitää vain unohtaa ikävät asiat ja keskittyä harjoittelemiseen, Semenya kertoi intialaisen The Statesmanin mukaan.