Jos vaikkapa venäläisistä korkeushyppääjä Maria Lasitskene tai pika-aituri Sergei Shubenkov voittavat maailmanmestaruuden Lontoon yleisurheilun MM-kilpailuissa, he eivät tule kuulemaan palkintopallilla Venäjän kansallislaulua. Tämä ei kuitenkaan IAAF:lle riitä, venäläisiltä on kielletty kisoissa moni asia.

Kaikkiaan 19 venäläisurheilijaa on hyväksytty Lontooseen ns. neutraaleina urheilijoina. Venäjä suljettiin arvokisoista kaksi vuotta sitten valtiojohtoisen dopinginkäytön johdosta. Mukaan kisoihin on hyväksytty ne venäläisurheilijat, jotka ovat todistaneet harjoittelevansa paikassa, missä anti-doping-standardit ovat riittävällä tasolla.

– Haluaisin, että kaikki olisi kuin 2015, kun voitin Pekingissä maailmanmestaruuden, sanoo Shubenkov The News Internationalin mukaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on kieltänyt venäläisiltä kaikenlaiset maasymbolit ja Venäjän lipun värit, mukaan lukien kynsilakat ja hikinauhat.

Venäjän viranomaiset väittävät koko ajan, ettei mitään valtiojohtoista dopingia ole ollutkaan. He kuitenkin hyväksyvät sen, että maan urheilijat ovat Lontoossa neutraaleina.

– Kaikki joka tapauksessa tietävät, mitä maata he edustavat kilpailuissa. Uskon silti, että kilpaileminen neutraaleina ei ole heille helppoa, sillä urheilijamme ovat patrioottisia, sanoo Venäjän urheiluministeri Pavel Kolobkov.

– Yritän olla ajattelematta koko asiaa, en anna sille kisoissa mitään arvoa tai merkitystä, Shubenkov sanoo.

– Kilpailen nyt neutraalina urheilijana, mutta tärkeintä minulle on näyttää, mihin pystyn ja puolustaa MM-titteliäni, kertoo puolestaan korkeushypyn suvereeni hallitsija Maria Lasitskene.