Tänään juostaan kutkuttavan jännittävä miesten 200 metrin finaali. Kauden kärkiajan 200 metrillä juossut Isaac Makwala on yksi kilpailun voittajasuosikeista.

Makwalan tie 200 metrin välieriin oli erikoinen, sillä botswanalainen juoksi yksin karsinnassa aikarajaa vastaan. Makwalaa ei päästetty alkueriin, sillä hän oli kärsinyt helposti tarttuvasta noroviruksesta.

Botswanan urheiluministeri Thapelo Olopeng paljasti BBC:lle, että Makwalan kultamitali tarkoittaisi kansanjuhlaa Botswanassa.

– Presidentti on varannut hänelle tietyn päivän. Siitä tulee virallinen pyhäpäivä, jolloin ihmiset voivat tulla tapaamaan Makwalaa ja juhlia hänen saavutustaan. Se mies on nostanut maamme nimeä aina korkeammalle ja korkeammalle, hän ansaitsee tulla kotiin juhlittuna sankarina.

Olopeng toteaa, ettei ollut tyytyväinen IAAF:n tapaan kohdella maan tähtijuoksijaa. Makwalalta kiellettiin osallistuminen myös 400 metrin kilpailuun sairastumisen takia.

– Se tapa, jolla hän juoksi eilen 200 metrin alkuerän, hän ei osoittanut mitään merkkejä sairastumisesta. Heidän pitäisi antaa hänelle myös uusi mahdollisuus 400 metrin kilpailussa. He eivät ole vastanneet meidän vetoomuksiin. Jos he jatkavat tällä linjalla, meillä on lakimiehemme valmiina ja aiomme viedä asiaa eteenpäin.