Botswanan juoksija Isaac Makwalan kohtalo puhuttaa yleisurheilun MM-kisoissa.

Makwala ei juossut 200 metrin alkuerissä maanantaina. Mies oli oksentanut kerran ja jäi kisasta sivuun.

Tiistaina Makwala oli valmis juoksemaan 400 metrin finaalissa. Botswanalainen pyrki kilpailupaikalle, mutta järjestäjät pysäyttivät hänet urheilijoiden portilla. Makwalaa ei päästetty kisa-alueelle.

– He sanoivat, että minulla on ruokamyrkytys, mitä minulla ei edes ole. He eivät edes tutkineet minua, Makwala manasi ITV:lle.

– He eivät edes halunneet kuunnella minua. Minusta tuntuu, että tämä voi olla sabotaasia. Jos olisin britti, niin olisivatko he antaneet minun juosta, Makwala kyseli.

200 ja 400 metrin entinen ME-mies, nelinkertainen olympiavoittaja Michael Johnson on tyrmistynyt Makwalan kohtelusta.

Wayde van Niekerk on IAAF:n suosikki, fanien suosikki, kaikkien suosikki. Hän on ME-mies, olympiavoittaja ja nyt hänen ainoa haastajansa on pullautettu pihalle 200 ja 400 metrin kilpailuista. Salaliittoteoriat pyörivät, Johnson totesi.

Makwala on 200 metrin tämän vuoden tilastokärki ajalla 19,74 ja 400 metrin maailmantilastonen kolmonen.

IAAF vastasi toimineensa sääntöjen mukaisesti.

– Olemme tehneet kaikki ohjeiden mukaan. Tämä on ikävä asia, mutta meidän on ajateltava kaikkien urheilijoiden terveyttä. Emme voi kommentoida yksittäisen urheilijan terveydentilaa tämän enempää, IAAF:n tiedotteessa todetaan.

400 metrin MM-kulta nappasi juoksi van Niekerk.

Dan Salisbury-Jones

@dsj_itv
Exclusive: Isaac Makwala is blocked from the athletes' entrance at the London Stadium. He's being escorted to IAAF office #London2017