Futsalin EM-kisojen välierät pelattiin torstaina. Tiensä lauantain finaaliin selvittivät Portugali sekä hallitseva Euroopan mestari Espanja.

Portugali kukisti välierässä Venäjän niukasti 3-2. Espanjan voitto Kazakstanista tuli vasta rangaistuspotkuilla, kun tulostaululla oli jatkoajan jälkeen lukemat 5-5.

Yksi turnauksen mielenkiintoisimmista pelaajista on Portugalin Ricardinho, joka on Suomen futsalikonin, maajoukkuekapteeni Panu Aution näkemyksen mukaan turnauksen selvästi paras pelaaja. Aution mukaan kiinnostavaa tarinaa Ricardinhon ympärille on helppo rakentaa finaalissa.

– Hän on se isoin tähti, eikä hän ole kuitenkaan koskaan voittanut Portugalin kanssa mitään. Mielestäni siinä on samaa kuin (Lionel) Messillä ja ehkä myös Cristiano Ronaldolla ennen edellisiä jalkapallon EM-kisoja: olet urallasi voittanut kaiken, paitsi maajoukkueen kanssa, Autio sanoo.

32-vuotias hyökkääjä Ricardinho on viime vuosina ratkonut Espanjan liigan finaaleja monet kerrat, mutta maajoukkueen kanssa hän ei ole juuri juhlinut. Lauantaina siihen tarjoutuu erinomainen mahdollisuus.

Torstaina Ricardinho ei juuri erottunut edukseen, vaikka Portugali painelikin tiukan pelin tuloksena loppuotteluun.

– Viime pelissä hän ei juuri saanut mitään aikaiseksi ja vähän turhautuikin tuossa välierässä, molemmissa välierissä torstaina Viasatin asiantuntijakommentaattorina toiminut Autio sanoo.

Espoolaisen Futsal-Liigaseuran GFT:nkin kapteenina toimiva Autio huomauttaa, ettei brasilialaistaustaisia pelaajia nähdä finaaleissa. Toisilla välieräjoukkueilla Venäjällä ja Kazakstanilla oli molemmilla muutamia brasseja, jotka erottuivat edukseen turnauksen aikana.

– Ehkä Espanjan joukkue tietyllä tavalla vähän kaipaisi sellaista. Sieltä puutuu yksi hyökkäyssuunnan pelaaja, joka pystyy tekemään jotain maagista. Toki Pola on ratkaissut pelejä ja Miguelkin sai tehtyä hienon maalin jatkoajalla.

Hyviä pelaajia siis löytyy, mutta varsinainen supertähti ja henkinen johtaja on puuttunut hallitsevan mestarin riveistä. Johtajatyyppinä joukkueessa on aiemmin toiminut Aution mukaan Sergio Lozano, joka jätti välierän väliin loukkaantumisen vuoksi ja on todennäköisesti sivussa myös finaalista.

– Espanjalla on kaikista levein nippu. Finaalissa ovat ne kaksi joukkuetta, joilla on laajimmalla rintamalla laadukkaita pelaajia. Kazakstanin ja Venäjän peli oli ehkä liikaa tiettyjen pelaajien varassa. Mitä pidemmälle turnaus etenee, sen enemmän laajan nipun arvo nousee, Autio näkee.

Autio on edelleen hiukan epävarma Portugalin maalivahtipelistä. Välierissä torjuneen André Sousan esitykset eivät ole vakuuttaneet Suomen futsalin suurlähettilästä.

Espanjalla on Aution näkemyksen mukaan Portugalia laajempi materiaali, paremmin organisoitu joukkue ja maalivahtipeli paremmassa jamassa. Portugali saa sen sijaan oman etunsa siitä, että Ricardinho on yksittäisenä pelaajana parempi kuin muut.

Kuka vie pronssin?

Ennen finaalia pelattavassa pronssiottelussa pelaavat Aution mukaan kaksi tasaista ryhmää.

– Siinä ei ole mielestäni hirveästi eroa. Voi olla, että Kazakstanilla on ollut raskaampi kuormitus, kun he pelasivat jatkoajan, peli oli myöhemmin ja tietyt pelaajat pelasivat niin paljon. Venäjällä on laajempi rosteri, joten se on ehkä minun silmissäni kevyt suosikki. Mutta en tiedä, kummalla on tähän peliin enemmän motivaatiota, Autio heittää.

Niin. Motivaatio ei ole itsestään selvä asia, vaikka EM-pronssista taistellaankin. Molemmat joukkueet olivat luonnollisesti silminnähden hyvin pettyneitä tappioon päättyneiden välierien jälkeen.

Sekä futsalin EM-kisojen pronssipeli Kazakstan-Venäjä että myöhemmin samana päivänä tahkottava finaali Espanja-Portugali näkyvät lauantaina 10.2. Viasat Urheilu -kanavalla ja osoittessa viaplay.fi. Mikko Innasen selostaman pronssiottelun lähetys alkaa kello 18.50, Ville Kuusisen selostaman finaalin lähetys kello 21.35. Otteluiden parhaat palat ovat nähtävissä osoitteessa viasport.fi.