Jääkiekkolegenda Esa Peltonen pelasi urallaan peräti neljissä olympiakisoissa (1968, 1972, 1976 ja 1980). Poika Ville Peltonen ei jäänyt isäänsä huonommaksi, vaan pelasi niin ikään neljät olympialaiset (1994, 1998, 2006 ja 2010).

Nyt vuorossa ovat Peltosen perheen yhdeksännet olympialaiset, kun Villen tytär Emmi Peltonen osallistuu PyeongChangin kisojen taitoluisteluun. Kilpailu alkaa tänään lyhytohjelmalla.

Kysyimme Esan mietteitä ja odotuksia Emmin kilpailun alla.

– Tiedän, että olen ihan hermona. Emmi tuskin hermoilee, mutta minä kyllä. En ymmärrä sitä lajia niin hyvin kuin jääkiekkoa, ja sitä sitten katselee vähän eri silmin.

– Olen käynyt katsomossa monet Emmin treenit. Täytyy sanoa, että kyllä taitoluistelu on kovaa, kokopäivätoimista, urheilua. Siinä on niin paljon elementtejä.

Esa Peltonen muistuttaa taitoluistelun tietynlaisesta raadollisuudesta ja ehdottomuudesta.

– Raakaakin se on. Jääkiekossa voi tulla yksi virhe, jonka voi itse paikata, tai sitten joku muu paikkaa. Tuolla ollaan jäällä yksin, alusta loppuun. Kilpailu on maailmalla myös todella kovaa, joten on hienoa nähdä, että Emmi on maailman parhaiden joukossa kilpailemassa.

– Hän pystyy ottamaan kilvan rennosti ja oikein. Minä en. Hermostuttaa jo nyt! Esa Peltonen naurahtaa.

Taitoluistelun vapaaohjelma alkaa ensi yönä kello 03.00 Suomen aikaa. Emmi Peltonen luistelee numerolla kymmenen.