Aleksandr Krushelnitskinin tapaus on aiheuttanut selkkauksen curlingin maailmassa.

Krushelnitski voitti yhdessä vaimonsa Anastasia Bryzgalovan kanssa pronssia sekanelinpelissä Pyeongchangin olympialaisissa.

Sunnuntaina julkisuuteen levisi tieto Krushelnitskin positiivisesta dopingnäytteestä. Miehen näytteestä löytyi meldoniumia.

Krushelnitskin aiheuttama skandaali on järkyttänyt laji-ihmisiä ympäri maailman, Associated Press raportoi. Vilppi ei istu lajin herrasmiesmäiseen etikettiin millään ilveellä.

Maailman curlingliiton sääntökirjaan on painettu melko suoraan, että todellinen curlaaja häviää mieluummin kuin voittaa vääryydellä.

Krushelnitskin kollegat ovat pohtineet, että olisiko kiellettyä ainetta voinut livahtaa urheilijan näytteeseen vahingossa.

– Meldonium on ollut kielletty jo yli vuoden ajan enkä voi kuvitella, että näin kävi tarkoituksellisesti. Tämä oli valitettavaa, koska tunnen heidät. Toivon, että hänellä on curlingin henki sydämessään, niin kuin meillä kaikillä, USA:n miesten curlingjoukkueen kapteeni John Shuster sanoi.

Amerikkalaiscurlaaja Matt Hamiltonin mielestä lajissa vaaditaan kovaa fysiikkaa ja kielletystä aineista voi olla hyötyä.

– Curling on hienovarainen peli, mutta vaatii paljon voimaa ja kestävyyttä. Doping antaa pienen etulyöntiaseman, Hamilton arvioi.

Venäjän naisten curlingmaajoukkueen valmentaja Sergei Belanovin on toista mieltä. Hänen näkemyksensä mukaan doping ei auta curlingissa.

– Se on typerää, mutta Aleksandr ei ole typerä. En usko sitä, Belanov totesi Krushelnitskin kärystä.