Vapaaottelun ykköspromootio UFC tiputti varsinaisen uutispommin sunnuntaina keskellä aprillipäivää. Kauan odotetun kevytsarjan huippuottelun toinen osapuoli, painoluokan väliaikainen maailmanmestari Tony Ferguson oli loukkaantunut erikoisessa tapaturmassa vapaa-ajallaan.

Tilalle pitkään ylistettyyn UFC 223 -otteluillan päämittelöön nostettiin poikkeuksellisen lyhyellä varoitusajalla höyhensarjan mestari Max Holloway. Promootio hehkutti havaijilaisottelijan rohkeutta tarttua huimaan haasteeseen korkeammassa painoluokassa kuin hän yleensä ottelee.

Vaikka monia harmittaakin varmasti Fergusonin poisjäänti, on kyseessä edelleen MM-ottelu. Pelissä on kevytsarjan mestaruus, joka UFC-pomo Dana Whiten mukaan riistetään jakoon nykyiseltä hallitsevalta mestarilta Conor McGregorilta.

Moni ei kaiken hehkutuksen ja markkinointivouhotuksen keskellä kuitenkaan muistanut enää yhtä varsin merkittävää muuttujaa. Kyseessä on tekijä, joka voisi tehdä pahimmillaan väkivahvan venäläispainijan ja armottoman amerikkalaisiskijän kohtaamisesta täyden pannukakun.

Max Holloway paljasti nimittäin vain kaksi viikkoa sitten suositun MMA Hour -podcastin haastattelussa, että hän kärsi lajiharjoituksissa melko pahasta loukkaantumisesta.

Höyhensarjan tittelinhaltija oli loukannut nilkkansa harjoituksissa. Jenkkitähden omien sanojensa mukaan lääkärit kielsivät häntä harjoittelemasta kovaa ja ottelemasta ennen kesää.

Vaikka hän ei avannutkaan vamman diagnoosiaan tarkemmin, havaijilaiskamppailija kertoi podcastia juontavalle vapaaottelutoimittajalle Ariel Helwanille, että tiedossa olisi todennäköisesti jopa leikkaus huhtikuun puolivälissä.

Kaikkien Hollowayn puheiden perusteella kyseessä ei ollut mikään mitätön haaveri. Tästä huolimatta mies ottelee astetta painavampaa miestä vastaan maailmanmestaruudesta vain muutaman päivän päästä.

On kiistaton fakta, että ottelun lähtökohdat eivät lupaa hyvää. Ratkaisu nousta häkkiin Nurmagomedovin kanssa voi olla äärimmäisen huono päätös Hollowayn uran tulevaisuuden kannalta.

Puolikuntoisena ottelu hurjaa venäläishaastajaa vastaan voisi johtaa huonolla onnella nilkkavamman pahenemiseen. Holloway riskeeraa käytännössä koko ammattilaisuransa tulevaisuuden, sillä hajonneen nilkan telominen uudelleen voisi heikentää pysyvästi miehen ottelukuntoa.

Jää nähtäväksi, miten New Yorkin urheilukomissio reagoi asiaan. Olisi todella valitettavaa, jos komission lääkärit eivät kieltäisi amerikkalaista ottelemasta.

Hollowayn ei pitäisi kaiken järjen mukaan päästä otteluillan terveystarkastuksesta läpi. Ottelijat eivät saa yleensä lupaa otella, jos ovat kertoneet loukkaantumisistaan avoimesti julkisuuteen.

On tosin otettava huomioon, että UFC on onnistunut ennenkin hankkiutumaan eroon tähtiottelijoidensa terveydellisistä ottelukielloista. Promootion nokkamies White on kehuskellut usein suhtautuvansa ottelijoiden turvallisuuteen suorastaan kunnian asiana, vaikka monet organisaation kamppailijat ovat otelleet täysin puolikuntoisina.

Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että ensi viikonloppuna kamppailu-urheilun ystävät eivät pääse näkemään parasta Max Hollowayta. Nilkkavamma tulee vaikuttamaan epäilemättä miehen suorituskykyyn häkissä, eikä mestaruusnälkäiseltä Nurmagomedovilta kannata odottaa pahemmin sääliä.

MM-ottelun lähtöasetelmat ovat suorastaan järjettömät. UFC ei halunnut menettää jättimäisen otteluillan rahavirtoja, ja päätyi lajia vähemmän tuntevaa fanikuntaa miellyttävään ratkaisuun.

7. huhtikuuta näemme New Yorkin Barclays Centerissä, miltä Hollowayn ottelukunto näyttää. Riskinä on kuitenkin valitettavasti täysi farssi.

Tuukka Hyttinen, SuomiUrheilu
@HyttinenT