Yleisurheilun kansainvälinen kattojärjestö IAAF harkitsee järjestön puheenjohtajan Sebastien Coen mukaan keskimatkojen juoksun uusien naisten testosteronisääntöjen laajentamista muihinkin lajeihin.

Coe kertoi Standard Sportille, että sääntöjä saatetaan hyödyntää tulevaisuudessa muissakin lajeissa, joissa korkeammista testosteronitasoista on selvää etua.

– Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa katsomme säännön lisäämistä muihinkin lajeihin, IAAF-jehu paljasti.

Lajiliiton uudet linjaukset ovat kohahduttaneet maailmaa niin urheilullisesta kuin yhteiskunnallisestakin näkökulmasta. Jatkossa naisten keskimatkan juoksijoiden on osuttava tiukkojen testosteronirajojen sisään, jos he haluavat kilpailla naisten sarjoissa.

IAAF on perustellut uusia sääntöjään sillä, että lukuisten tutkimusten mukaan tavallista korkeammat testosteronitasot johtavat jopa 2,7 prosenttia keskimääräistä nopeamaan vauhtiin 400 metrin matkalla. 800 metrillä etu oli 1,8 prosenttia.

Coe puolusti uusia sääntöjään kattavan tutkimusaineiston myötä. Yleisurheilupomo kertoi toivovansa, että Kansainvälinen olympiakomitea seuraisi testosteroniuudistuksessa IAAF:n esimerkkiä.

– Olen varma siitä, että olemme tehneet kaikkemme tehdäksemme valistuneen päätöksen asiasta. Olemme käyttäneet tähän paljon aikaa ja analyysimme ovat olleet todella kokonaisvaltaisia. Emme ole pitäneet tätä itsellämme. Olemme jakaneet kaikki tietomme Olympiakomitean kanssa ja pitäneet keskusteluja heidän kanssaan, Coe vakuutteli.

Kohua aihettanut linjaus on asettanut etenkin maailman kärkijuoksijan kuuluvan Caster Semenyan uran vaakalaudalle. Eteläafrikkalainen olympiavoittaja kärsii hyperandrogenismistä, jonka myötä hänen elimistönsä tuottaa tavallista naista enemmän mieshormoni testosteronia.

Semenya on kertonut julkisesti harkitsevansa lajin vaihtoa pitkiin matkoihin tasaväkisyyden nimissä. Eteläafrikkalaisen keskimatkan kilpakumppanit ovat valittaneet pitkään olevansa turhautuneita voima- ja vauhtietunsa myötä ylivoimaista naista vastaan kisaamiseen.

Jatkossa Semenyan olisi ryhdyttävä hormonihoitoihin testosteronitasojensa laskemiseksi, jos haluaa jatkaa kisaamista omassa lajissaan.

IAAF:n uudistusta ei ole otettu vastaan pelkästään hymyssä suin. Eräät tahot, kuten muun muassa Etelä-Afrikan valtapuolue Afrikan kansallinen kongressi on soimannut sääntöä rasistiseksi.

Puolueen mukaan linjaus muistuttaa vuosikymmeniä kestäneestä Apartheid-sortopolitiikasta, johon liittyi mustien syrjiminen synnynnäisten ominaisuuksien perusteella.

– Tämä rasistinen pohjasävy ei voi jäädä huomaamatta. Vetoamme kaikkiin urheilua rakastaviin ihmisiin, että he puolustaisivat urheilijoita tältä epäurheilullisilta säännöiltä, jotka estävät urheilijoita osallistumasta urheilutapahtumaan, mutta polkevat myös heidän ihmisoikeuksiaan, puolueen tiedotteessa sanottiin.