Suomalaisia mieskestävyysjuoksijoita ei viime vuosina ole yleisurheilun aikuisten arvokisoissa juurikaan näkynyt.

Turun Urheiluliittoa edustava 21-vuotias Robin Ryynänen saattaa kuitenkin jatkossa olla yksi varteenotettava ehdokas.

Ryynänen avaa tämänvuotisen kilpailukautensa viikon kuluttua Lontoossa ja tähtäimessä on Berliinin elokuisten EM-kisojen 10 000 metrin tulosraja, 28.55.

Suomalaisnuorukainen saa parantaa ennätystään melkoisesti, mikäli kisoihin mielii, sillä toistaiseksi hänen ennätyksensä kirjataan 29.55,86. Lupauksia siitä on kuitenkin ollut ilmassa.

– Joulukuussa olin siinä kunnossa, että EM-raja olisi mennyt, hän sanoo.

Ryynänen harjoitteli talvella edellisvuoden tapaan Keniassa, mutta kolmeksi kuukaudeksi suunniteltu leiri typistyi kuitenkin kuukauteen, sillä rasitusosteopatia häpyluussa vei juoksijan tauolle.

– Keniassa oli tosi rikkonaista harjoittelua, välillä pystyin vähän hölkkäämään, ja sitten löytyikin syy. Aika rikkinäinen harjoituskausi on ollut. Kuntopyörällä ja crosstrainerilla harjoittelin, kun en pystynyt juoksemaan, Ryynänen kertoo.

Rasitusvamman jälkeen Ryynänen palasi perusharjoitteluun ja kunto alkoi jälleen nousta. Hän on parhaillaan Yhdysvalloissa Flagstaffissa, jossa on vierähtänyt pari kuukautta.

– Pidemmät vedot ovat näyttäneet, että olen mennyt huomattavasti kovempaa kuin viime vuonna. Eka ratatreeni oli sellainen, etten olisi itse uskonut pystyväni vetämään niin kovaa radalla. Se näytti, että kunto alkaa löytyä.

Ryynänen palaa Suomeen 13. toukokuuta. Hän on aina sopeutunut korkealta merenpinnan tasolle hyvin, joten senkin suhteen hän on luottavainen, että jo Lontoossa voisi olla hyvää vauhtia odotettavissa.

– Seuraavasta kisasta sen jälkeen ei ole vielä tietoa. Riippuu, miten se kisa menee, Ryynänen sanoo.

Lähde: yleisurheilu.fi