Olympialaisten taustalla muhii kriisi – ikivanha suosikkilaji vaarassa jäädä ulos kisoista

© Kuva: Getty Images

Kansainvälinen olympiakomitea ei ole tyytyväinen kansainvälisen amatöörinyrkkeilyliiton AIBA:n toimintaan. Jos nyrkkeilyorganisaatio ei saa uudistettua toimintatapojaan KOK:n toiveiden mukaisesti, on se vaarassa jäädä ulos seuraavista kesäolympialaisista.

Olympiakomitea tilasi aiemmin AIBA:lta raportin, jonka oli määrä pureutua amatöörinyrkkeilyn korruptio-ongelmiin. KOK:ta olivat närästäneet varsinkin liiton ongelmat tuomaritoiminnan, johtajiston ja taloudenhallinnan epämääräisyyden osilta.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach myönsi vasta medialle, ettei ollut tyytyväinen AIBA:n raporttiin.

– Tämä raportti esittelee hieman kehitystä ja hyvää asennetta, mutta siitä puuttuu käytännön toteutus ja joillain alueilla myös substanssi. Meidän on nähtävä toimintaa. Siksi pidätämme oikeuden jättää nyrkkeilyn ulos vuoden 2020 Tokion olympialaisista, Bach linjasi.

Toinen huolta herättänyt asia oli myös uzbekistanilaisen Gafur Rakhimovin nimittäminen AIBA:n väliaikaiseksi presidentiksi. Yhdysvaltain valtionvarainministeriö epäilee Rakhimovin kuuluvan euraasialaiseen ”Thieves-in-Law” -rikollissyndikaattiin.

ESPN:n mukaan amerikkalaiset viranomaiset ovat kuvailleet Rakhimovia ”Uzbekistanin johtavaksi rikolliseksi”. 66-vuotias liikemies on ollut Yhdysvaltain viranoamisten mukaan merkittävä tekijä Euraasian heroiinikaupassa.

Nyrkkeilyn annettiin jäädä ainakin toistaiseksi mukaan Buenos Airesin nuorten olympialaisten lajiohjelmaan. Bachin mukaan nuoria urheilijoita ei haluttu rankaista AIBA:n suhmuroinnista.

– Olemme päättäneet suojella näitä nuoria urheilijoita, joita ei voida syyttää näistä ongelmista. Kaiken on tietenkin tapahduttava sillä ehdolla, että tuomarijärjestelmä, eli tuomarien nimittäminen tapahtuu kansainvälisten asiantuntijoiden ehdolla, Bach kertoi.

Lähteet: Boxing News, ESPN

Tuukka Hyttinen
Twitter: @HyttinenT


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.