Olympiavoittaja ja moninkertainen MM-mitalisti Sami Jauhojärvi kommentoi tuoreessa Ylen haastattelussa maastohiihtäjien saamia valtion apurahoja. Hiihtokonkarin mukaan rahat jaettiin ansaitusti suoritusten mukaan, mutta hän olisi toivonut listalle paljon lisääkin nimiä.

Vain viisi hiihtäjää saivat suuren apurahapotin – Ristomatti Hakola, Martti Jylhä, Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Apurahat jakautuivat tällä kertaa reilusti pienemmälle porukalle, sillä vielä viime vuonna suurempia apurahoja sai jopa kymmenen hiihtäjää.

Jauhojärvi kertoi Ylelle ymmärtävänsä valtion perustelut tukien suuntaamiselle lähinnä parhaiten menestyneille urheilijoille. Ylitorniolaiskonkari olisi kuitenkin toivonut näkevänsä tukilistalla myös muitakin hiihtäjiä.

– Tuohan on se joukko, joka on tehnyt sen tuloksen. Haluaisin nähdä listalla paljon muitakin urheilijoita, mutta ymmärrän senkin, että valtion budjetti on rajallinen tässäkin asiassa.

Sotshin olympialaisten parisprintin voittaja muistutti myös siitä, että osa urheilijoista rahastoi palkintorahojaan.

Toiset ovat onnistuneet myös muita paremmin yhteistyökumppanien hankinnassa. Apurahojen suuruteen vaikuttavat monenlaiset tekijät.

– Tällaisissa tapauksissa saavutetut palkintorahat eivät näy mitenkään verotuksessa. Voi siis käydä niin, että urheilijan tulot ylittäisivät reilusti sallitut rajat, mutta kaikki tulot eivät kuitenkaan näy heidän verotuksessaan.

– Apurahoja saatetaan siis myöntää sellaisillekin urheilijoille, jotka pärjäisivät ilmankin. Samaan aikaan apurahoilta jää ulos nuoria urheilijoita, jotka joutuvat miettimään tulevaisuuttaan, vaikka ovat nousseet lajeissaan jo lähelle kärkeä, Jauhojärvi jatkoi.

Lähde: Yle (linkki alkuperäiseen juttuun)