Englantilainen huippujuoksija Martyn Rooney tukee kovia rangaistuksia dopinghuijareille.

Kolminkertainen Euroopan mestari Rooney oli mukana Iso-Britannian alun perin neljänneksi sijoittuneessa 4 X 400 metrin viestijoukkueessa Pekingin olympialaissa 2008.

Myöhemmin joukkueen jäsenet saivat kuitenkin juoksusta pronssimitalit, kun edellä olleen Venäjän joukkueen Denis Aleksejevin dopingnäyte paljastui Maailman antidopingtoimisto Wadan uudelleen tekemässä tutkimuksessa positiiviseksi.

– Huijaus on huijaus. Jos petkutat, viet samalla muilta pois heidän suorituksensa. Eikö se ole sama kuin varastaisit, Rooney kysyy ja sanoo kannattavansa tällaisissa tapauksissa jopa vankilatuomioita.

– Rangaistusten tulee olla niin kovia, että nuoret tajuavat ettei huijaaminen kannata, Rooney jatkaa.

Britti myös peräänkuuluttaa vielä nykyistäkin aktiivisempia testikäytäntöjä.

– Olisi hienoa jos urheilijoita testattaisiin niin paljon kuin mahdollista sekä kilpailukaudella että sen ulkopuolella, mutta ymmärrän sen olevan myös rahakysymys.

Rooney uskoo myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) ja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) tekevän parhaansa urheilun puhdistamiseksi.

Yleisurheilun hän katsoo jopa olevan edelläkävijä asiassa.

– Yleisurheilu on osoittanut oikeaa tietä sulkiessaan Venäjän pois koko lajista. Se ei ole pelännyt napata syyllisiä ja näin tulee toimia jatkossakin, olla päättäväisiä tässä asiassa, Rooney painottaa.

Englantilainen on voittanut 400 metrin EM-kultaa Zürichissä 2014 ja Amsterdamissa 2016. Lisäksi hänellä on useita arvokisamitaleja 4 X 400 metrin viestissä.

Lähde: The Scotsman