Suomalaiset naisurheilijat ovat kokeneet jatkuvaa ja vakavaa seksuaalista väkivaltaa Coimbrassa Portugalissa parhaillaan käynnissä olevissa EUSA Games -kisoissa.

Kilpailussa on tapahtunut vakavaa seksuaalista häirintää sekä raiskauksen yritys. Tekijöinä ovat toimineet yhden maan miesurheilijat ja pääasiallisena kohteena ovat olleet suomalaiset naisurheilijat.

Myös maan iäkkäämpi miesvalmentaja on ollut osallisena seksuaalisessa häirinnässä. Häirintä on ollut sekä fyysistä että verbaalista. Tapahtuvat kärjistyivät lopulta yhden suomalaisurheilijan raiskauksen yritykseen.

Tapahtumien todistajina ovat toimineet useamman eri maan joukkueet, joista jotkut ovat suomalaisten lisäksi joutuneet häirinnän kohteeksi.

EUSA Games -kisojen virallisena linjana on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle. EUSAlla on lisäksi ollut ohjelma urheilussa esiintyvän seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi.

Opiskelijoiden liikuntaliitto sekä suomalaiset nuoret naisurheilijat ovatkin erittäin järkyttyneitä saamastaan kohtelusta ja siitä, että hienot puheet nollatoleranssista jäivät todellakin vain puheiksi eivätkä muuttuneet missään vaiheessa toiminnaksi.

Lähde: Opiskelijoiden liikuntaliiton tiedote