Ruotsalaisten tutkimusten tulokset painonpudotusta ja syömishäiriöiden ilmenemistä maastohiihdossa ovat olleet huolestuttavia. Myös norjalaiset ovat huolissaan samasta ongelmasta. Norjan hiihtoliitto valistikin urheilijoitaan ajattelemaan tarkemmin, ennen kuin he esittelevät kehoaan sosiaalisissa medioissa.

Maastohiihdon 17-vuotias ruotsalaislupaus Ida Andersson on päättänyt puhua syömishäiriöstään avoimesti varoittaakseen muita nuoria kokemasta samaa. Andersson kärsi syömishäiriöstä kuusi vuotta, koska halusi pärjätä paremmin kilpailuissa.

– Oloni ei todellakaan ollut hyvä. Olin masentunut ja menetin itseluottamukseni. En halunnut elää, kun olin pohjalla, Andersson kommentoi SVT:lle.

Anderson oli vuoden Tukholmassa hoidettavana ja voi tällä hetkellä mainiosti. Hänen isänsä on perustanut myös yrityksen, joka yrittää estää urheilijoiden henkisiä sairauksia. He ovat saaneet mukaan myös Ruotsin hiihtoliiton sekä ampumahiihtoliiton.

– Haluamme estää ongelmien syntymisen ja näyttää, että sairauksista voi tervehtyä. Ihmisten pitää saada kuulla tästä, Andersson kertoo.