Haulikkolajien maailmancup päättyi torstaina jännittäviin suomalaistunnelmiin, kun Eetu Kallioinen ja Oskari Kössi tekivät suomalaista ampumaurheilun historiaa: koskaan aikaisemmin miesten skeetin maailmancupin finaalissa ei ole ollut kahta suomalaista. Saldona oli lopulta neljäs ja viides sija, eivätkä hyvät suoritukset aivan riittäneet olympiamaapaikkaan.

Viimeisenä päivänä ammuttiin miesten skeetin toinen kilpailupäivä eli viimeiset 75/125 kiekkoa ja finaali.

Miesten skeetin maailmancupin finaalissa olivat aiemmin suomalaisista ampuneet Heikki Meriluoto, Marko Kemppainen sekä Hollolassa nyt kilpailleet Kössi ja Timo Laitinen. Millainen päivä tästä tulikaan! Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) ja Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) tekivät peruskilpailussa tuloksen 122, jolla he selvittivät tiensä kuuden parhaan finaaliin. Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aikaisemmin miesten skeetin maailmancupin finaalissa ei ole ollut kahta suomalaista. Kallioisen sarjat olivat 24+25+25+24+24 ja Kössin 25+24+23+25+25.

Italian Luigi Lodde, 39, oli peruskilpailussa huikeassa vireessä, sillä hän sivusi maailmanennätystä rikottuaan kaikki 125 kiekkoa. Aiemmin vastaavaan saavutukseen on kyennyt kymmenen miestä.

Finaaliuusintaan mentiin tuloksella 121. Uusinnassa oli kolme miestä ja jaossa yksi paikka finaaliin. Sen nappasi Norja Jonas Filtvedt ennen Tshekin Jaroslav Langia ja jo olympiamaapaikan saavuttanutta Tanskan Jesper Hansenia.

Lodde jatkoi finaalissa kovaa tahtiaan ja otti voiton uusinnan jälkeen. Lodde ja Ranskan Eric Delaunay ampuivat tasatuloksen 55-55, mutta uusinnassa Lodde oli parempi pistein 4-3.

Finaalissa oli jaossa kaksi olympiamaapaikkaa Tokioon 2020. Italialla oli jo aiemmin kaksi maapaikkaa saavutettuna. Näin maapaikat menivät toiseksi sijoittuneelle Delaunaylle ja kolmanneksi sijoittuneelle Egyptin Azmy Mehelballe.

– Lähellä oltiin ja ollaan lähellä… Oli hienoa ampua finaali kotikisoissa, ja olympiamaapaikka olisi ollut kruunu hommalle, Kössi sanoi heti finaalin päätyttyä.

Suomalaisten hienot suoritukset eivät aivan riittäneet olympiapaikkaan, sillä Kallioinen oli lopulta neljäs ja Kössi viides.

– Peruskilpailu oli kotikisojen arvoista tekemistä, ja loppuhuipennus olisi voinut olla samanlainen. Olympiapaikka on täysin mahdollista hankkia, ja jahti jatkuu. Pari saumaa on vielä jäljellä, Kössi viittasi syyskuussa Italiassa järjestettäviin EM-kisoihin ja Ranskassa ensi toukokuussa pidettäviin EM-kisoihin.

Kallioinen, 21, ampuu ensimmäistä kauttaan miesten sarjassa ja oli nyt mukana ensimmäisen kerran maailmancupin finaalissa. Kössille tämä oli toinen kerta. Kallioinen sivusi maailmancupissa kauden parasta tulostaan.

– Ei kovin tyytyväinen voi kuitenkaan olla, koska voittoa ja olympiapaikkaa lähdettiin hakemaan. Kumpaakaan en saanut, vaan käteen jäi neljäs sija. Se on suuri harmitus ja oikeastaan ei mitään finaalissa, Kallioinen harmitteli.

Kallioisen mukaan neljäs sija ”kirpaisee tosi syvältä”:– Maailmancupia saa ampua harvoin kotikisoissa. Sain voimaa kaikista niistä ihmisistä, jotka olivat tulleet katsomaan minua ja halusivat minun menestyvän. Kotikisat eivät kuitenkaan ole välttämättä yhtä helpot kuin ulkomailla järjestettävät kilpailut.

– Jos tämä ei kasvata, niin sitten ei mikään. Tämä on kova koulu, eikä tämä ollut elämäni helpoin finaali. Peruskilpailun tulokseeni voin olla tyytyväinen. Se oli rentoa tekemistä. Nyt laitan aseen kaappiin hetkeksi ja olen lomalla ennen kuin aloitan valmistautumisen EM-kisoja varten.

Lähde: Ampumaurheiluliiton tiedote