Lyhyen radan EM-uintien avausaamussa nähtiin iso joukko suomalaisuimareita, kaikki 16 pääsivät heti tositoimiin. Odotuksissa oli myös jatkopaikkoja illan startteihin, ja naisten 50 metrin rintauinnissa niitä myös saatiin. Jenna Laukkanen ja Ida Hulkko etenivät viidentenä ja seitsemäntenä keskiviikkoillan aluksi uitaviin välieriin. Veera Kivirinta oli kolmas vahva suomalainen tässä lajissa, mutta 11. sijastaan huolimatta hän ei pääse 16 uimarin välieräjoukkoon, sillä EM-kilpailuissa enintään kaksi uimaria maata kohden voi päästä jatkoon. Kivirinta ui kyllä kauden parhaansa (30,52), mutta se ei lämmittänyt:

– Uinti oli sellaista suhimista, liian kovat kierrokset, kaikkensa yrittänyt Kivirinta kommentoi.

Jenna Laukkanen ei odottanut aamun uinnilta muuta kuin jatkoon pääsyä. Hänen vauhtinsa oli suomalaisista parasta, 30,03:

– Pieni painehan tässä välieräpaikasta on, kun meitä on kolme näin kovaa, ja se aiheutti minulle pientä yliyrittämistä, mutta uinti tuntui ihan hyvältä, Laukkanen kertoi.

Hulkko tuli seitsemänneksi ajalla 30,33:

– Vähän samaa kuin Jennallakin, pieni pelko niskassa aamulla. Jospa iltaan saisi yhden hyvän käännöksen niin se auttaisi tuohon aikaan paljon, toinen altaanmittakin voisi sitten olla parempi, Hulkko tuumi.

Valierät kisataan illalla klo 19.07 Suomen aikaa. Kahdeksan parasta etenee vielä samana iltana uitavaan EM-finaaliin (klo 20.14).

Miesten 50 metrin rintauinnissa jäätiin hyvin lähelle semifinaalipaikkoja. Andrei Tuomola karsiutui ensimmäisenä kuudella sadasosalla ja Olli Kokko toisena kahdeksalla sadasosalla. Molemmat ovat varasijoilla, mikäli välieriin jostakin syystä vapaa rata ilmaantuu. Tuomolalla on matkan Suomen ennätys (26,43), mutta se jäi tänään tasan kuuden kymmenyksen päähän:

– No se uinti ei lähtenyt, ei oikein päässyt siihen sisään ollenkaan, Tuomola kertoi.

Olli Kokko kellotti oman ennätyksensä (27,05) mutta välieräpaikan karkaaminen oli hänellä päällimmäisenä mielessä:

– Odotin 26-alkavaa aikaa ja siksi semifinaali oli ihan selkeä tavoite. Harmittaa. Maaliintulo oli tosi pitkä, siihen olisi ehkä pitänyt ottaa yksi veto vielä, Kokko sanoi.

Suomi on mukana kaikissa EM-uintien viesteissä. Ne uidaan 4×50-metrisinä ja keskiviikkona viestittely alkoi miesten vapaauinnilla. Anton Herrala, Ari-Pekka Liukkonen, Niko Mäkelä ja Teemu Vuorela sijoittuivat yhdeksänneksi. EM-finaali karkasi vain 0,12 sekunnin erolla kärkikahdeksikkoon. Avausosuudella Anton Herrala kirjautti kauden parhaan aikansa (22,08) ja sitä Herrala pääsee jahtaamaan vielä perjantain henkilökohtaisessa lajissa.

Riku Pöytäkivi aloitti kisansa 100 metrin perhosella. Hän ui kauden parhaansa 51,51 ja sijoittui 22:nneksi. Välierien karsintaraja oli 51,35.

Lähde: Uimaliiton tiedote