Kiteen Urheilijoita ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaa edustava Perttu Reponen teki huiman nousun Nuorten olympialaisten yhdistetyn hiihto-osuudella Lausannessa. Reponen lähti 6 kilometrin hiihto-osuudelle kuudentena 25 sekuntia kärkeä jäljessä, mutta onnistui kipuamaan mukaan mitalitaisteluun jo kahden kilometrin kohdalla. Kärjessä matkaan lähtenyt Itävallan Stefan Rettenegger meni menojaan kisan voittoon, mutta Reponen ja viidentenä lähtenyt Ranskan Matteo Baud hiihtivät toisena lähteneen Norjan Sebastian Östvoldin kiinni 4 kilometrin kohdalla, ja tämä kolmikko ratkaisi hopea- ja pronssimitalien kohtalon. Reponen oli lopun kirikamppailussa vahvin ja pääsi juhlimaan hopeamitalia 13,8 sekuntia itävaltalaisvoittajaa jäljessä.

-Huikea fiilis, pystyin tänään tekemään aivan parhaani ja sen on upeaa. Mäkiosuus oli hyvä tänään. Hiihtokunnosta olin varma ja hiihto sujuikin oikein hyvin. Lähdin räväkästi liikkeelle ja pääsin vetämään hyvässä porukassa. Lopussa tein oman ratkaisun ja pääsin irti, Olli Reposen valmentama tuore hopeamitalisti iloitsi.

Suomen toinen edustaja Waltteri Karhumaa lähti hiihto-osuudelle 15:nneltä sijalta hieman yli minuutin kärkeä jäljessä, mutta nousi lopputuloksissa upeasti kahdeksanneksi.

Tyttöjen yhdistetyn kilpailussa Annamaija Oinas oli mäkiosuuden jälkeen sijalla 19. Hän pystyi nousemaan hiihto-osuudella yhden sijan ja jäi kisan voittaneelle Itävallan Lisa Hirnerille hieman yli 3 minuuttia.

Alexander Ståhlberg uutuuslajin kymmenes

Perjantaina maastohiihdon uutuuslajissa ski crossissa Norvalla Ski Teamin ja Vaasan seudun urheiluakatemian Alexander Ståhlberg selviytyi karsinnoista ja erävaiheesta finaaliin, jossa hän oli 10:s. Ski Cross on sprinttityyppinen kilpailu, jossa edetään aika-ajojen kautta erävaiheeseen ja finaaleihin maastoradalla, johon on sijoitettu esteitä ja suksitaitoja vaativia elementtejä. Ståhlberg kaatui finaalin loppuosassa, ja oli itse hieman pettynyt suoritukseensa. Valmennusjohto antoi kuitenkin suomalaisille puhtaat paperit.

-Tiukka rata, kestoltaan lähes 5 minuuttia, eikä kenelläkään kilpailukokemusta tästä lajista aiemmin. Se oli räväkkä aloitus näille kisoille, mutta suomalaiset selviytyivät päivästä ihan hyvin ja tästä on hyvä jatkaa huomisiin sprintteihin, maastohiihdon valmentaja Juho Halonen kommentoi.

Tyttöjen puolella Eevi-Inkeri Tossavainen ja Tuuli Raunio selvisivät välieriin. Muista suomalaisista Sonja Leinamo, Veeti Pyykkö ja Matias Hyvönen eivät selvinneet karsinnasta erävaiheeseen. Finaalissa tyttöjen voittajaksi hiihti Sveitsin Siri Wigger ja pojissa Norjan Nikolai Holmbö.

Lauantaina Alexander Ståhlberg sijoittui kuudenneksi maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprintissä. Ståhlberg oli karsinnan viides, voitti oman puolivärieränsä ja sijoittui välierässään kolmanneksi. Finaalissa Ståhlberg hävisi kisan voittaneelle Ruotsin Edvin Angerille reilut kahdeksan sekuntia.

Muista suomalaisista Veeti Pyykkö selviytyi välieriin ja oli lopputuloksissa 12:s. Matias Hyvönen, Eevi-Inkeri Tossavainen, Tuuli Raunio ja Sonja Leinamo selvisivät puolivälieriin.

-Alexander veti tänään hyvin, mutta vauhti ei vaan riittänyt ihan mitalitaisteluun. Veeti taisteli myös hienosti välieriin ja muutkin urheilivat hyvällä ilmeellä. Kisat on edenneet suomalaisilta nousujohteisesti, joten tästä on hyvä jatkaa, maastohiihdon valmentaja Juho Halonen analysoi.

Mäkihyppykisat käyntiin

Nuorten olympialaisten mäkihyppykisat avattiin tuulisissa oloissa. Tyttöjen kisassa Julia Tervahartiala oli 20:s ja Annamaija Oinas 30:s. Poikien puolella Kasperi Valto oli 27:s ja Tomas Kuisma 29:s. Kova tuuli vaikeutti kisatapahtumaa ja aikatauluja muokattiin uusiksi päivän aikana.

Nuorten olympialaiset jatkuvat Lausannessa vielä kolme päivää. Kisoja voit seurata täältä.

Lähde: Olympiakomitea