Suomalaiset ottivat kolme lajivoittoa, kun kansainvälinen ilma-asekilpailu Swedish cup päättyi sunnuntaina Ruotsin Sävsjössä. Kisojen saldo oli neljä Suomen ennätystä ja kaksitoista EM-rajan ylitystä.

Kansainvälinen ilma-asekilpailu Swedish cup päättyi sunnuntaina Ruotsin Sävsjössä. Päätöspäivänä ammuttiin viimeiset ilmakivääri- ja ilmapistoolikilpailut M-, N-, M20- ja N20-sarjoissa.

Swedish cup oli yksi Suomen Ampumaurheiluliiton EM-näyttökilpailuista. Sen kolmesta kilpailusta huomioidaan kaksi parasta. Ilma-aseiden EM-kilpailut ovat Puolan Wroclawissa 23.2.-2.3.

Ampumaurheiluliiton asettama tulostaso on miesten ja naisten ilmakiväärissä 624 pistettä sekä poikien ja tyttöjen ilmakiväärissä 622 pistettä. Miesten ilmapistoolissa tulostaso on 575, naisten 570, poikien 567 ja tyttöjen 561 pistettä.

Valintakriteereiden mukaan näyttökilpailujen perusteella lasketaan kolmen parhaan peruskilpailun keskiarvo, jota verrataan arvokisoja varten määritettyyn tulostasovaatimukseen.

.

EM-raja ylitettiin Swedish cupissa kaikkiaan kaksitoista kertaa. Tomi Heikkilä (Kuusankosken Ampujat) ja Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ylittivät rajan kaksi kertaa. Heikkilän eilinen tulos miesten ilmapistoolissa oli hänen uusi ennätyksensä 579, ja tänään hän teki tuloksen 578. Palon tulos naisten ilmakiväärissä oli eilen 624,0 ja tänään 625,3.

Palon ja Heikkilän lisäksi EM-rajan ylittivät päätöspäivänä Jenna Kuisma (Kyrkslätt Skytteförening) naisten ilmakiväärissä (624,0), Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat) miesten ilmapistoolissa (575) sekä Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) miesten ilmakiväärissä (624,3) ja Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat) tyttöjen ilmakiväärissä (622,4).

Avauspäivänä perjantaina Ritva Karrin (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura) tulos naisten ilmapistoolissa oli uusi SE 571 ja Sebastian Långströmin (Kyrkslätt Skytteförening) tulos miesten ilmakiväärissä 626,6. Lauantaina Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran Ella Hakala, 15, sivusi tyttöjen ilmapistoolissa nimissään olevaa SE:tä 564, ja miesten ilmakiväärissä Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) teki tuloksen 625,3.

Vuosi sitten Ampumaurheiluliiton asettaman EM-tulostasovaatimuksen saavutti Sävsjössä kaikkiaan kaksitoista urheilijaa.

Viime vuonna Suomen ennätyksiä kohennettiin Sävsjössä seitsemän kertaa, tänä vuonna neljä kertaa:
Miesten ilmapistooli, finaali: 242,6 Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat)
Naisten ilmapistooli: 571 Ritva Karri (KokMAS)
N20 ilmapistooli: 564 Ella Hakala (IMAS)
N20 ilmapistooli, finaali: 236,9 Ella Hakala (IMAS)

Suomalaiset ottivat Swedish cupissa kahdeksan lajivoittoa – kolme perjantaina, kaksi lauantaina ja kolme sunnuntaina.

Esa Savola (Lappajärven Ampujat) sai hopeaa poikien ilmapistoolissa. Kallio otti pronssia miesten ilmapistoolissa, Palo naisten ilmakiväärissä ja Kemppi tyttöjen ilmakiväärissä.Päätöspäivän suomalaisvoittajat olivat Kurki miesten ilmakiväärissä, Heikkilä miesten ilmapistoolissa ja Karri naisten ilmapistoolissa. Heikkilä oli kisojen menestynein suomalainen kahdella voitollaan ja yhdellä kolmossijallaan.

Ensimmäinen EM-näyttökisa oli joulukuussa Turussa. EM-näyttöjä voi antaa seuraavan kerran Tanhuvaaran urheiluopistolla järjestettävässä Leppä GP:ssä (10.-11.1.) ja viikkoa myöhemmin Espoo Openissa (17.-19.1.), joissa molemmissa näytöiksi huomioidaan kaksi kilpailua.

Lähde: Ampumaurheiluliiton tiedote