Upeaa! – Suomi avasi mitalitilinsä välittömästi ilma-aseiden EM-kisoissa Puolassa

© Kuva: Getty Images

Suomi avasi mitalitilinsä, kun Puolan Wroclawissa ammuttiin ilma-aseiden EM-kilpailujen ensimmäinen kilpailupäivä. Suomi sai miesten liikkuvan maalin normaalijuoksuissa joukkuepronssia. Tomi-Pekka Heikkilä sijoittui parhaana suomalaisena henkilökohtaisessa kilpailussa kahdeksanneksi. Viivi Kemppi oli tyttöjen ilmakiväärissä 41:s.

Ilma-aseiden EM-kilpailuissa ammuttiin tiistaina ensimmäinen kilpailupäivä. Kilpailemassa oli neljä suomalaista: Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) ja Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat) miesten liikkuvan maalin 10m normaalijuoksuissa sekä Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat) tyttöjen ilmakiväärissä.

Miesten 10m liikkuva maali, normaalijuoksut

Suomen miesten liikkuvan maalin arvokisojen mitaliketju sai jatkoa EM-Wroclawissa, kun normaalijuoksuissa tuli joukkuepronssia. Suomen tulos oli 1697 pistettä.

Venäjä ja Ruotsi kävivät tiukan kamppailun voitosta. Ne päätyivät tasapisteisiin 1714-1714, mutta EM-joukkuekulta meni niukasti Venäjälle, koska sillä oli kaksi ”napakymppiä” enemmän kuin Ruotsilla (46-44).

Tomi-Pekka Heikkilä sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa parhaana suomalaisena kahdeksanneksi. Hänen tuloksensa oli 571 (287+284). Heikkilä voitti syksyllä 2018 Etelä-Korean MM-kilpailuissa maailmanmestaruuden, mutta sen jälkeinen lopetuspäätös muuttui välivuodeksi, sillä hän on viime syksystä lähtien harjoitellut tavoitteenaan ensi kesän MM-kilpailut.

– Se oli tasainen kilpailu. Pisteitä olisi pitänyt tulla lisää, Heikkilä mietti Wroclawin EM-radalla.

– Ei se huono kisa ollut, mutta tuli liian paljon ysejä ja kaseja. Hitaissa ja nopeissa (juoksuissa) oli kummassakin yksi huono sarja, hän summasi paluukisansa kansainvälisiin arvokisoihin.

Neljän parhaan mitaliotteluihin vaadittiin 577 pistettä, jonka tuloksen tekivät Ruotsin Emil Martinsson ja Venäjän Mihail Azarenko. Puolan konkari Lukasz Czapla ja Ukrainan Ihor Kizyma tähtäsivät peruskisan parhaan tuloksen 584 pistettä. Martinsson voitti lopulta kultamitaliottelussa Azarenkon pistein 6-3. Czapla sai pronssia voitettuaan Kizyman 7-5.

Heikki Lähdekorven tulos 566 (287+279) oikeutti tänään 10. sijaan. Lähdekorven kommentti oli napakan ytimekäs:

– Kun oltiin ulkona, oltiin ulkona. Eli kun erottiin kympistä, oltiin pitkällä. Musta hetki oli liian raju, hän viittasi nopeiden juoksujen kutoseensa ja seiskaansa.

Krister Holmberg puolestaan harmitteli vaikeaa alkuvuottaan:

– Vähän parempaan suuntaan alkoi nyt mennä, mutta en saanut ehjiä sarjoja aikaiseksi, tuloksen 560 (281+279) ampunut Holmberg sanoi. Hän sijoittui 16:nneksi.

Tyttöjen 10m ilmakivääri.

Viivi Kemppi tähtäsi peruskilpailussa tuloksen 617,5 pistettä (103,8+101,6+102,8+102,9+104,2+102,2), jolla hän sijoittui 41:nneksi. Finaaliraja oli 624,2. Venäjän Alina Khizbullina teki peruskisan ylivoimaisesti parhaan tuloksen 631,9. Se on uusi tyttöjen Euroopan ennätys.

Kemppi oli pettynyt kilpailuunsa. Hän istui pitkään tuolillaan ennen kuin oli valmis keskustelemaan Ampumaurheiluliiton kiväärivalmentajan Mikko Mattilan kanssa.

– Se oli raju pettymys, Kemppi kommentoi kilpailuaan reilua tuntia myöhemmin.

– Valmistautuminen oli samanlainen kuin aina ennenkin, ja se meni hyvin. En kuitenkaan osunut tänään mihinkään. Joko en saanut laukausta lähtemään tai en uskaltanut liipaista. Olen ehkä vähän kipeäkin nyt, Kemppi sanoi.

Finaalissa Aleksandra Szutko otti kotiyleisönsä edessä riemukkaan voiton, kun hän oli hopealle sijoittunutta Ranskan Jade Bordetia 0,8 pistettä parempi. Khizbullina oli seitsemäs.

Lähde: Ampumaurheiluliiton tiedote