Miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Joel Banks on yhdessä apuvalmentaja Sami Kurttilan kanssa tehnyt pitkin talvea tiukasti töitä pelaajatatarkkailussa tulevaisuutta ajatellen. Perjantaina päävalmentajalla oli valmiina 33 pelaajan suuruinen ns. ison ryhmän pelaajalista. Katseita on jo vahvasti suunnattu monellakin tavoin ensi vuoden osittain kotimaassa pelattaviin miesten EM-kisoihin.

Banksin listalla on seitsemän yli 100 maaottelun kokemuksen omaavaa pelaajaa, mutta myös kymmenen maajoukkuedebyyttiään odottavaa nuorta miestä päättyneellä kaudella Mestaruusliigassa loistaneiden Jiri Hännisen ja Miro Määttäsen johdolla.

– Olemme seuranneet pitkin talvea Samin (Kurttila) kanssa pelaajia tiiviisti Mestaruusliigassa ja muissa Euroopan sarjoissa. Ymmärrän täysin muutamien pelaajien jäämisen pois erinäisistä syistä, heillekin ovet ovat kuitenkin edelleen auki tulevaisuudessa, Banks valottaa valintoja.

Pitkin talvea tehdyt suunnitelmat tästä keväästä ja tulevasta kesästä ovat kokeneet viime viikkoina suuren muutoksen, kun ainoiksi peleiksi suunnitellut Euroopan Hopeisen liigan pelit peruttiin ja yhteistreenaaminenkin on osoittanut mahdottomaksi alkukesän suhteen.

– Nyt olemme tilanteessa, jossa suurin osa loistavasti edenneistä suunnitelmista on siis joutunut roskakoriin koronaviruksen takia. Valtava pettymyshän tämä tilanne on, odotin valtavasti hienoa kesäkautta. Mutta nyt tilanne on tämä ja teemme kaikkemme näissä olosuhteissa.

Banks tuli maajoukkueen päävalmentajaksi nopealla aikataululla viime kesänä. Tähän kesään englantilainen oli pääsemässä asioihin käsiksi täysin erilaisista lähtökohdista. No, erilaisiksi ne muodostuivat lopulta toivotusta poikkeavalla tavalla.

Nyt ensimmäinen askel on pelaajille maajoukkueen fysiikkavalmennuksen tekemä kartoitus ja sitä seuraava henkilökohtainen harjoitusohjelma. Tehdään asioita, jotka nyt ovat ympäröivien tekijöiden mahdollistamia.

– Heinäkuussa olisi nyt tavoitteena päästä tekemään töitä yhdessä. Tarkoitus on kutsua mahdollisimman moni, noin 25 pelaajaa treenaamaan ja näyttämään osaamistaan tavoitteena EM-2021. Materiaalimme laajennus on iso juttu, saadaan oikeaa kilpailua pelipaikoista, Banks linjaa.

– Haluan toivottaa lentopalloväelle ja kaikille suomalaisille terveyttä, se on juuri nyt kuitenkin se kaikista tärkein asia, Banks toivottaa kotoaan Belgiasta tiivisti neljän seinän sisältä.

Miesten lentopallomaajoukkueen ryhmä, maaliskuu 2020

Passarit (maaottelut)

Eemi Tervaportti, Olympiakoz (GRE), 243

Fedor Ivanov, Savo Volley, 30

Akseli Lankinen, Akaa-Volley, 27

Niko Haapakoski, Anorthosis (CYP), 23

Anton Välimaa, Kokkolan Tiikerit, 0

Hakkurit

Samuli Kaislasalo, Aalst (BEL), 49

Antti Ropponen, Hurrikaani-Loimaa, 52

Jonas Jokela, Lausanne (SUI), 27

Lelu Ojansivu, Savo Volley, 200

Aaro Nikula, VaLePa Sastamala Tampere, 2

Veeti Nikkinen, Kuortane, 0

Yleispelaajat

Antti Ronkainen, Lüneburg (GER), 40

Niko Suihkonen, VaLePa Sastamala Tampere, 39

Elviss Krastins, Nice (FRA), 141

Peetu Mäkinen, Wroclaw (POL), 38

Miro Määttänen, Savo Volley, 0

Sakari Mäkinen, Hurrikaani-Loimaa, 24

Jan Helenius, ETTA, 67

Mikko Räsänen, Karelian Hurmos, 0

Aleksi Muukkonen, Etta, 0

Jiri Hänninen, Kokkolan Tiikerit, 0

Niklas Seppänen, Düren (GER), 101

Keskipelaajat

Tommi Siirilä, Alpen Volleys (AUT), 134

Sauli Sinkkonen, Zalau (ROM), 126

Miki Jauhiainen, BYU (USA), 16

Severi Savonsalmi, Savo Volley, 4

Mikko Karjarinta, VaLePa Sastamala Tampere, 3

Henrik Porkka, Hurrikaani-Loimaa, 70

Karri Kutinlahti, Hurrikaani-Loimaa, 0

Nuutti Niinivaara, Etta, 0

Liberot

Lauri Kerminen, Kemerovo (RUS), 179

Voitto Köykkä, Akaa-Volley, 0

Niklas Breilin Kokkolan Tiikerit, 31

Lähde: Lentopalloliiton tiedote