Moukarinheittäjä Henri Liipolan heitossa ja harjoituksissa on uudenlaista virtaa.

Viime syksynä kilpailukauden päättyessä Liipola tarttui härkää sarvista. Hän jäi puolitoista metriä ennätyksestään kauden parhaalla tuloksellaan 73,88. Voitot Lappeenrannan Kalevan kisoissa ja Tukholman Ruotsi-ottelussa lämmittivät. Napolin universiadeistakin heltisi pistesija, mutta 71-73 metrissä junnannut tulostaso ei ollut sitä, mihin hänellä oli rahkeita.

– Ajattelin, ettei pidä jäädä tuleen makaamaan. Nyt täytyy reagoida. Hommaan pitää saada tolkkua, Liipola muistelee Urheiluliitolle.

Valmentaja Kari Pihkanen oli askelen edellä. Hän oli jo tiedustellut Liipolalle mahdollisuutta päästä voimavalmennuksen asiantuntijan Tuomas Rytkösen ohjaukseen, joka sitten toteutuikin. Pihkanen katsoo edelleen Liipolan tekniikkaa.

Rytkösen johdolla Liipolan yhdistetyt neljän tunnin heitto- ja voimaharjoitukset purettiin osiin, mietittiin ja rytmitettiin uudelleen päivä-, viikko- ja vuositasolla.

– Onhan siinä eroa, kun on katsonut millaisia ohjelmia Rytkönen tekee ja vertaa siihen mitä aiemmin tein. Siinä miten aikaisemmin treenasin on puolensa, mutta riskinä on, että siitä tulee puuroa, Liipola sanoo.

”Ero on aika dramaattinen”

Tarkasti mietitty harjoittelun kuormitus ja lepo yhdistettynä joihinkin uusiin harjoitteisiin on tuonut sitä mitä Liipola kaipasi. Harjoittelu ei mene junnaamiseksi ja kropasta saadaan ulosmitattua tehoa.

– Ero on aika dramaattinen. Olen moukarinheiton harjoitustuloksissa varmaan kolme metriä edellä viime talvea. Alipainoiset moukarit ovat menneet älyttömästi eteenpäin, samoin ylipainoiset, joskaan eivät yhtä paljon kuin alipainoiset, Liipola sanoo.

– Eron huomaa myös yksittäisissä harjoituksissa. Koskaan aikaisemmin minulla ei ole yksittäisessä treenissä tullut sellainen olo, että pystyn antamaan yhteen liikkeeseen ihan kaiken niin, että seuraava toistosarja voi olla paljon vaikeampi.

Eron Liipola tuntee myös moukarinheiton testeissä.

– En halua enää testata kahta eripainoista moukaria samassa testissä. Tuntuu, että saan ensimmäiseen testiin niin paljon paremmin paukkuja, ettei toisesta tule mitään.

Lähde: Urheiluliitto