Suomen maajoukkueuimarit Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen, Fanny Teijonsalo ja Ari-Pekka Liukkonen avasivat pitkän radan kilpailukautensa viikonloppuna Latviassa.

Fanny Teijonsalo jatkoi vahvaa tekemistään ja hätyytteli omia ennätyksiään pitkin viikonloppua. Perjantaina 50 metrin vapaauinnin voitossa ennätys 25.77 jäi vain sadasosan päähän. Sunnuntaina 50 metrin selkäuinnissa syntyi uusi ennätys 28.55. Tuloslistalla edelle ehti vain Jallow.

Joulukuussa Kuopiossa päämatkalla 100 metrin vapaauinnissa aika 55.48 oli Cetus Espoon Teijonsalolle ensimmäinen 56 sekunnin alitus. Latviassa matka taittui aikaan 56.02, jolla irtosi myös voitto.

– Perjantaina 50 metrin vapaa lähelle ennätystä ei tullut yllätyksenä. Uskon, että se tulee vielä paranemaan. Sataselta hain täältä pohjatulosta kevättä varten. Mietitytti lähteä kisoihin koronan takia, mutta se riski oli otettava, että saa startteja alle ennen pääkisoja. Näin uintien jälkeen olen tyytyväinen, että lähdin, Teijonsalo sanoo.

Teijonsalo on itse kertonut vahvan vireen ja uusien ennätysten taustalla olevan ehjä harjoitusvuosi 2020 sekä hyvä sopeutuminen uuteen ympäristöön ja Marko Malvelan valmennukseen Jyväskylässä.

– Fanny on maailmankansalainen ja tottunut treenaamaan monissa paikoissa. Hän on ratkaisukeskeinen urheilija ja Jyväskylässä hänellä on langat omissa käsissään. Varmasti kulttuurinmuutos amerikkalaisesta harjoittelusta meidän tekemiseemme Sprinttitallissa on ollut iso ja hän on sopeutunut siihen hyvin, valmentaja Malvela luonnehtii urheilijaansa.

Ari-Pekka Liukkonen keräsi viikonloppuna startteja päämatkansa 50 metrin vapaauinnin lisäksi perhos- ja rintauinnin sprinttimatkoilta. Perjantaina 50 metrin vapaauinnissa voitto irtosi ajalla 22.70 ja sunnuntaina 100 metrin vapaauinnissa 50 metrin väliaikaa hakenut Espoon Cetuksen sprintteri pysäytti kellon ajassa 22.43. 50 metrin rintauinnissa Liukkonen tykitti kovan ajan 28.19 Valko-Venäjän rintauintispesialisti Ilya Shymanovichin vanavedessä.

– Ihan hyviä uinteja, mutta vielä kierrokset tippuu loppua kohti. Vaatii kisoja alle, jotta aikaa saa paremmaksi. Onneksi pääsin kisaamaan täällä. Nämä olivat ensimmäiset kansainväliset pitkän radan kilpailut vuoden 2019 jälkeen, Liukkonen kertasi.

Mimosa Jallow voitti päämatkansa 100 metrin selkäuinnin ajalla 1:01.63. 50 metrin selkäuinnin voitossa kello pysähtyi aikaan 28.16.

– Oli tarpeellista ja kiva päästä kisaamaan. Olympialaisia ajatellen täytyy saada kisoja alle, jotta voi odottaa kovempia tuloksia. Olen tyytyväinen selkäuinteihin ja perustekeminen on hyvällä tasolla. Kaipaan kyllä todella paljon normaalia kisarutiinia ja toivon, että myös Suomessa saataisiin kisat pyörimään normaalisti, Kampuksen Plaanin Jallow sanoi kisaviikonlopun jälkeen.

Jenna Laukkanen urakoi 50 ja 100 metrin rintauinnin lisäksi myös 200 metrin rinta- ja sekauinneissa sekä 100 metrin perhos- ja selkäuintien alkuerät. Matkaan tarttui palkintopallisijoitusten lisäksi tietoa tämän hetken kunnosta ja tekniikasta. Sunnuntaina 200 metrin sekauinnissa Laukkanen hylättiin epämääräisesti ensimmäisen käännöksen vuoksi. Hän kellotti ajan 2:15.7, joka olisi jäänyt vain vajaan sekunnin omasta ennätyksestä.

– Paljon hyviä juttuja uinneissa, mutta on siellä parannettavaakin. Kunhan saa kisoja, niin pääsee työstämään niitä ongelmakohtia. Tekniikka tulee kisaamisen kautta. Vaikka kuinka hyväksi tekniikan saa treeneissä, kisat on oma juttunsa, Swimming Club Vuokatin Laukkanen toteaa.

Lähde: Suomen Uimaliiton tiedote