Uinnin EM-kilpailut Budapestissa alkoivat suomalaisittain SE-tunnelmissa, kun sekä Fanny Teijonsalo että Matti Mattsson uivat avauspäivänä molemmat kaksi Suomen ennätystä.

Teijonsalo rikkoi aamun alkuerissä 50 metrin vapaauinnissa Mimosa Jallowin nimissä olleen SE:n 24.90. Uusi SE-aika oli tuossa vaiheessa 24.86. Teijonsalo oli alkuerien 9.

Illan välierissä Espoon Cetuksen uimari kaunisteli SE:tä lukemiin 24.81 ja oli lopulta välierien kymmenes. Finaalipaikka jäi 12 sadasosan päähän. Välierien nopein oli Tanskan Pernille Blume ajalla 24.06. Toinen oli Hollannin Ranomi Kromowidjojo ennen Puolan Katarzyna Wasickia.

– Vähän ristiriitaiset fiilikset jäi. Totta kai oma ennätys, SE ja oma paras sijoitus EM-kilpailuissa tähän asti oli hyvä, mutta olympiaraja ja finaalipaikka kaivelee. Tiedän, että olympiaraja oli otettavissa niin ei voi ihan täysin olla tyytyväinen. Tänään näki, että on kunnossa ja jäi nälkää loppukisoihin, Teijonsalo mietti avauspäivän päätteeksi.

Naisten 50 metrin vapaauinnin A-raja Tokion olympialaisiin on 24.77.

Matti Mattsson puolestaan hätyytteli 100 metrin rintauinnin aamun alkuerissä minuutin rajaa ja kellotti uudeksi Suomen ennätykseksi 1:00.04 sijoittuen alkuerissä sijalle 14.

Illan välierässä minuutin maaginen minuutin raja rikkoutui ja kello pysähtyi aikaan 59.99. Mattsson oli välierien 13. Nopein oli Britannian Adam Peaty ajalla 57.67. Toinen Italian Nicolo Martinenghi ja kolmas Hollannin Arno Kamminga.

– Alle minuutin meni vihdoin ja viimein. Aika monta vuotta sitä on tahkonut ja nyt se on realisoitunut. Jälkimmäinen finsta (50m) oli taas hyvä, mutta se ensimmäisessä pintaantumisessa on tekemistä vielä keskiviikolle. Tulin kuin korkkiruuvi pintaan, mutta onneksi uinti lähti kulkemaan hyvin. Siinä oli pari kymppää (sekunnin kymmenystä) poisotettavaa, Mattsson kertasi ja käänsi katsetta 200 metrin rintauintiin.

Mattssonin päämatkan 200 metrin rintauinnin alkuerät uidaan keskiviikkona. Porin uimaseuraa edustava Mattsson on rikkonut 200 metrin rintauinnissa Tokion olympialaisten A-rajan. Mattsson ui matkan uuden Suomen ennätyksen 2:08.51 kolme viikkoa sitten Helsingissä.

Lähde: Uimaliiton tiedote