Sekä Kalle Samooja että Sami Välimäki ovat saaneet paikan Tokion olympiakisojen golfturnaukseen. Miesten olympiaranking sulkeutui tiistaina, ja kumpikin pelaaja oli kirkkaasti 60 mukaan kutsutun joukossa. Samooja oli olympiarankingissa 32:s ja Välimäki 35:s.

Golfissa maakohtainen maksimikiintiö on neljä sekä miehiin että naisiin. Neljäänkin paikkaan voi yltää vain, jos kaikki neljä ovat olympiarankingissa 15 parhaan joukossa. Miehissä tähän ylsi vain Yhdysvallat.

Listan 15 parhaan ulkopuolelta maakiintiö on vain kaksi pelaajaa maata kohden. Tässä katsannossa Suomi sai siis maksimimäärän pelaajia Tokioon. Myös Mikko Korhonen olisi yltänyt 60 pelaajan kiintiöön, jos edellä ei olisi ollut kahta suomalaista.

Heinäkuussa 23 vuotta täyttävä Välimäki on maailmanlistalla sijalla 122. Hänen seuransa Suomessa on Nokia River Golf. Välimäki voitti viime vuonna Euroopan kiertueen osakilpailun Omanissa ja oli kiertueen kokonaiskilpailussa suomalaisittain ennätyksellisesti yhdestoista.

33-vuotias Samooja edustaa Suomessa Kultaranta Golfia. Vahva alkukausi Euroopan kiertueella on nostanut Samoojan maailmanlistalla sijalle 117. Samooja teki myös major-debyyttinsä toukokuussa PGA Championshipissä, jossa mukana oli myös Välimäki. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaksi suomalaispelaajaa pelasi samassa major-turnauksessa.

Golf palasi olympiaohjelmaan pitkän tauon jälkeen Riossa 2016, jolloin Suomella oli mukana kaksi miestä ja kaksi naista. Samankokoinen joukkue on todennäköinen myös Tokiossa, sillä ensi viikolla sulkeutuvassa naisten rankingissa Matilda Castrén ja Sanna Nuutinen ovat vahvasti menossa sisään.

Golf on 11:s laji, jossa suomalaiset ovat varmistaneet olympiapaikan Tokioon. Kaikkiaan suomalaisurheilijat ovat hankkineet tässä vaiheessa 33 olympiapaikkaa. Yksi näistä on parikilpailuun, joten valittavissa on 34 urheilijaa.

Lähde: Olympiakomitea