Alajärven Ankkurien Mikko Paavola taivutti Somerolla miesten seiväshypyn karnevaalikilpailun voittoon ennätyksellään 570. Korkeus ylittyi ensimmäisellä ja vei Paavolan Suomen kaikkien aikojen tilastossa jaetulle seitsemännelle sijalle.

Omaa ennätystään Paavola paransi kuudella sentillä.

– Sitä on odotettu ja nyt se osui hienoon paikkaan, Paavola totesi 570:n ylityksestä.

Paavola meni Somerolla 540 toisella ja 555 vasta kolmannella, mutta 570:n ylitys onnistui heti.

– Kilpailin nyt 18 askelen vauhdilla ensimmäistä kertaa ja hyvin se tuntui toimivan, vaikka kilpailun alku oli vähän takkuamista, Paavola totesi.

Paavola teki hyviä yrityksiä 570:stä jo alkukesästä Espoon GP-kilpailussa. Nyt 18 askelen vauhdin lisäksi käsissä oli isompi seiväs kuin aiemmin.

– Olen laittanut tuon seipään kuoppaan kahdesti, kun olen kokeillut sitä Vaasan kentällä. Mutta tämä oli ensimmäinen kunnon hyppy sillä, Paavola sanoi.

Paavola nostatti riman vielä 580:een, mutta kilpailun alun pudotusten ja hellekelin kuluttamana voimia ei enää riittänyt kunnon yrityksiin.

Valmentaja-Westö: ”570:n ylitys on ollut mahdollista jo pidempään”

Valmentaja Mikael Westön mukaan ennätyksen nostaminen 570:n tasolle on ollut mahdollista jo tovin.

– Paavolan hyppääminen näytti hyvältä jo hallikaudella, mutta silloin oli jalkavaivaa ja hän pystyi hyppäämään vain kolme kilpailua, Westö kertoo.

Sitten jalka saatiin kuntoon ja kesän kilpailukauden Paavola aloitti Kuortaneen hallikilpailulla toukokuun puolivälissä ja silloin hän ylitti 561.

– Se oli suunniteltu niin, että hän sai kilpailukaudella hyvän alun helpoissa olosuhteissa. Sen jälkeen aina kun on hypätty kilpaa, Paavolalla on ollut joka kisassa mahdollisuus yli 560:n tuloksiin, Westö sanoo.

Lisää tehoja, nopeus parantui

Westön mukaan kesän ennätysparannusten taustalla on tuntuvasti parantunut nopeus ja syksyllä tehty harjoittelun linjaus.

– Syksyllä päätettiin, että haetaan harjoitteluun enemmän tehoja ja hypätään seivästä tasaisin väliajoin aina kun Paavola on muun harjoittelun jäljiltä niin sanotusti tuore, Westö sanoo.

Paavola keskittyy nyt toviksi harjoitteluun. Westö ei näe esteitä ennätyksen parantamiselle kesän kuluessa.

– Mikko tulee nyt paljon nopeammin kuopalle kuin viime kesänä, korvien välissä ei ole ongelmia, käytössä on isompi seiväs kuin koskaan. Joten miksi ei, jos hyviä olosuhteita riittää, Westö sanoo.

Someron miesten kilpailussa Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen ja Laihian Lujan 17-vuotias Juho Alasaari olivat toinen ja kolmas 532:n ylityksellä.

Naisten kilpailun voitti Esbo IF:n Saga Andersson, joka ylitti 420. Keuruun Kisailijoiden 16-vuotias Tuuli Järvinen oli toinen ylitettyään 401.

Lähde: SUL:n tiedote