Miesten lentopallomaajoukkueen komea EM-kisataival katkesi lauantaina, kun Gdanskissa kotijoukkue Puola kukisti vahvalla pelillään Veljekset 3-0 (25-16, 25-16, 25-14). Hallitsevan maailmanmestarin kisojen kuudes voitto kuudesta pelistä oli vakuuttava esitys ja Suomi ei saanut otetta ”punakoneesta” kuin hetkittäin.

Puola kohtaa tiistaina puolivälierässä Gdanskissa Venäjän, joka voitti aiemmin lauantaina Ukrainan 3-1.

Suomen loppusijoitus on turnauksessa välillä 10-15, tarkka sijoitus selviää kaikkien neljännesvälierien pelaamisen jälkeen maanantaina. Loppusijoitus määräytyy sijoille 9-16 neljännesvälierissä hävinneiden joukkueiden sarjataulukolla johon lasketaan joukkueiden kaikki turnauksessa pelatutu ottelut. Neljännesvälieriin lähdettäessä Suomi oli sijalla 10.

Vuoden 2023 EM-kisoihin saa suoran paikan turnauksen kahdeksan parasta sekä vielä julkaisemattomat isäntämaan (neljä). Jos isäntämaat ovat ns. suoran kisapaikan saavuttaneella sijalla, otetaan mukaan aina seuraava maa loppusijoitusten mukaisesti.

Suomen avaus: Mikko Esko, Urpo Sivula, Antti Ronkainen, Sakari Mäkinen, Sauli Sinkkonen, Tommi Siirilä, Lauri Kerminen (vo L), Voitto Köykkä (puol. L). Suomi siis aloitti kahdella liberolla, kuten pelasi jo Turkki-ottelun lopun.

Wilfredo Leonin pelätyt syötöt tekivät alkuerässä heti tuhoa ja Puola karkasi 8-3 -johtoon. Ero kasvoi pitkin erää vähitellen ja Suomi ei saanut syötöllään tuhoa aikaiseksi Puolan vahvaan vastaanottopelaamiseen missään vaiheessa. Näin Fabian Drzyzga sai luoda paikkoja turhan hyvin kaikille hyökkääjilleen.

Avauserän tapaan yksi syöttövuoro katkaisi toisenkin erän alkupuolella Suomen vastarinnan, nyt vuorossa oli Michal Kubiak. Hänen vuorolla Puola nousi johtoon 13-8 alkuerän pienestä takaa-ajoasemasta. Erän parasta suomalaisantia oli Joonas Jokelan tulo hakkuriksi ja samalla hänen kentälle tuoma vahva energia. Puolan hyökkäystehot saatiin hieman alemmaksi (61%->48%), mutta omia ei Suomi saanut nostettua 30:sta prosentista.

Tuttu oli ottelun kulku myös kolmannessa erässä: Puola karkasi varhaisessa vaiheessa kovan hyökkäyspelinsä myötä. Päätöserässä punaisten hyökkäys oli huima 72%.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote