Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtajana toimiva suomalainen Emma Terho on kertonut keskustelustaan kiinalaisen tennispelaajan Peng Shuain kanssa Yle Urheilulle.

– Meillä oli vapaamuotoista keskustelua, eikä missään kohtaan tullut mieleen, että häntä olisi painostettu. Emme lähteneet peräämään mitään yksityiskohtaisia tietoja siitä, missä hän on ollut viime aikoina tai mitä hän on tehnyt, urheilijakomission suomalaisjäsen tähdensi.

Julkisuudesta kadonneen Shuain on pelätty joutuneen kiinalaisviranomaisten valvontaan ja pakkotoimien kohteeksi, koska hän syytti huippupoliitikon pakottaneen häntä seksiin.

Yhdysvaltalainen ampumahiihtäjä Clare Egan on ottanut rajusti kantaa Tervon sanoihin Twitterissä.

– Jos minä katoan, toivon, että teette enemmän kuin vain käytätte hiljaista diplomatiaa, Kansainvälisen ampumahiihtoliiton urheilijakomiteassa vaikuttava Egan kirjoitti.

Clare Egan

@BiathleteEgan
If I disappear please use more than quiet diplomacy

Emma Terho

@ELaaksonen3
Together with the worldwide athlete community, the IOC AC is very concered about the situation of three-time Olympian Peng Shuai. We support the quiet diplomacy approach that is being taken and hope it will lead to (…) /1 – Statement by the IOC AC.