Suomalainen lentopallopelaaja Emilia Joensalo on saanut tarpeekseen. Nainen kirjoitti hiljattain Instagramissa pitkän päivityksen, jossa hän otti kantaa naisurheilijoiden saamaan kohteluun.

– Tämän asian esiintuominen on yks pelottavimmista asioista mitä oon tehnyt, mut koen vastuun urheilijana olla osana edistämässä urheilijoiden turvallista harrastamista. En halua osoittaa sormella ketään, vaan kertoa huolestuneena kokemuksistani. Häirintä ei kuulu urheiluun, someen, kadulle tai minnekään muuallekaan. Rikotaan hiljaisuus, ei urheilua, aloitti Joensalo.

– Oon urheillut läpi elämäni ja toivoisin et käsi sydämellä voisin sanoa näiden vuosien olleen pelkän onnellisuuden ilotulitusta. Kuitenkin oon kohdannut todella paljon asioita, jotka ovat saaneet mut miettimään onko tää tosiaan ympäristö jossa haluan olla. Naisten ja sukupuolivähemmistöjen kehojen kontrollointi on maailmanlaajuinen ongelma, sen eri muotoja ovat mm. ulkonäön kommentointi, kehojen seksualisointi, ahdistelu ja väkivalta.

– Mua pelottaa, että mun avautuminen voi vaikuttaa jotenkin mun uraan ja tulevaisuuteen. Oon kuitenkin tehnyt sen päätöksen, että en voi enää olla hiljaa ja toivon, että joku edes yksi samoja asioita kokenut henkilö saisi tästä tukea ja turvaa. Tätä saa jakaa. Meidän on yhdessä tehtävä tällaisesta loppu, paalutti 27-vuotias libero.

Joensalo jakoi julkaisussa esimerkkejä kommenteista, joita on lauottu hänestä ja muista pelaajista. Hän kommentoi eri ongelma-alueita ja jakoi ne: haukkuminen ja kehon kommentointi, seksuaaliset kommentit, vihjailu ahdistelu ja väkivalta sekä vähättely.

– Seuran sisällä mun kehoa on kommentoitu miehen ja kehonrakentajan näköiseksi, mua on kutsuttu herkkuperseeksi, mun kuvia on esitelty valmentajalle kehuen persettäni. Olen saanut seuraan kuuluvalta henkilöltä viestin, missä on ilmaistu nännieni näkyvän Instagram-kuvassani ja että kuvat olivat mieleen. ”Sulla on iso perse ja tissit, otapa nää M-koon lämppävaatteet”, yhdelle pelaajalle sanotaan. Harjoituksissa tunnen oloni objektiksi, kun ympärillä on silmäpareja seuraamassa treenejä. Mun ja mun joukkuekavereiden keho ei kuulu sulle, muistutti Joensalo.

Joensalo sai valtavasti tukea ihmisiltä, kun hän jakoi päivityksen.

Hän pelasi viimeiset kaksi kautta Hämeenlinnan Lentopallokerhossa. Joensalon ura jatkuu Pihtiputaan LiigaPlokin riveissä.

Koko päivitys tästä.