Venäläisiä hiihtäjiä ei nähdä tulevana talvena kansainvälisissä hiihtokisoissa. Myös Aleksandr Bolshunov on avannut suunsa. Hän kommentoi maan urheilijoiden tilannetta Norjan TV 2:lle.

Bolshunovin on vaikea hyväksyä sitä, että hän ja muut venäläiset on suljettu maailmancupista ja MM-kisoista. Hän pyysi länsimaalaisilta hiihtäjiltä kykyä empatiaan.

– Olen totta kai pettynyt, että emme pysty osallistumaan talven maailmancupiin ja MM-kisoihin Planicassa. Rukalle menevät voisivat ehkä yrittää asettua meidän asemaamme. Olisi kiva tietää, miten he reagoisivat tilanteessamme, sivalsi kolminkertainen olympiavoittaja.

– Ehkä ihmisten lännessä pitäisi lopettaa venäläisten syyttäminen kaikesta. Ehkä tarvitsemme sen sijaan tukea? Urheilu on rauhaa, ja sen pitäisi tuoda ihmisiä yhteen, ei mitään sen enempää.

Bolshunov puhui varsin varovaisesti Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Hän ei maininnut sanaa ”sota”. Sanamuodoista voi päätellä, että Bolshunov uskoo Venäjän hallinnon tavoin, että sodassa on muitakin osapuolia kuin Venäjä ja Ukraina. Venäjällä on propagoitu maan taistelevan Ukrainassa sotilasliitto Natoa vastaan.

– Mitä tulee tilanteeseen maailmassa, uskon kaikkien mukana olevien valtioiden olevan syypäitä. Ensinnäkin sen on loputtava. Maailman johtajien on istuttava alas neuvottelemaan tiestä eteenpäin. En usko sen tapahtuvan nyt, mutta toivottavasti pian, linjasi Bolshunov.

Bolshunov teki myös selväksi, että hiihdon tämän kauden tulosten päällä on iso varjo.

– Mitalit voitetaan MM-kisoissa ilman kilpailua. On vain katsottava viime talven tuloksia. Ajattelen paljon sitä, etten pääse taistelemaan MM-mitaleista. On vaikea hyväksyä sitä, että kilpailemme Venäjällä, kun muut ovat MM-kisoissa Planicassa, murehti Bolshunov.