Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi keskiviikkona linjauksiaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden tilanteeseen. Maiden urheilijoiden paluuta kansainvälisille urheilukentille tutkitaan.

Mahdollisen paluun ehdot tulevat toki olemaan tiukat. Venäläisten ja valkovenäläisten pitäisi kilpailla neutraaleina urheilijoina. KOK linjasi myös, että aktiivisesti Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa tukevat urheilijat eivät voisi osallistua. Kolmas ehto vaatii noudattamaan kansainvälisiä antidopingsääntöjä.

Suomessa on jo päivitelty, avaako tämä venäläisille mahdollisuuden kilpailla esimerkiksi hiihdon MM-kisoissa tänä vuonna. Se lienee lähes mahdotonta.

Suuret hiihtomaat Ruotsi, Norja ja Suomi ovat merkittävässä asemassa hiihdossa. Jo pelkästään niiden vastustus estänee käytännössä venäläisten kilpailemisen Planican MM-kisoissa.

Ampumahiihdossa samojen maiden valta ei ole yhtä suuri. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedotti kuitenkin nopeasti KOK:n linjauksien jälkeen oman selvän näkemyksensä: venäläisillä ja valkovenäläisillä ei ole asiaa 8. helmikuuta Oberhofissa alkaviin MM-kisoihin.

– IBU (kansainvälinen ampumahiihtoliitto) on tehnyt erittäin selvän päätöksen olla päästämättä venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita kansainvälisiin kisoihin Venäjän Ukrainaan kohdistaman epäoikeudenmukaisen hyökkäyksen vuoksi, muistutettiin tiedotteessa.

– Ukrainan tämän hetken tilanteen vuoksi tuo päätös pitää eikä ole mitään syytä arvioida sitä uudelleen.

IBU vihjaili kuitenkin olevansa pitkällä aikavälillä avoin suunnittelemaan tietä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle. Sen ehdoista ei vielä tarkemmin kerrottu.