Suomalainen painonnostaja Saara Retulainen sijoittui hiljattain hienosti viidenneksi Armeniassa järjestetyissä EM-kisoissa.

Retulainen päätti hiljattain ottaa kantaa urheilumaailmassa paljon puhuttavaan asiaan, joka ei ole enää yhtä iso tabu kuin aikaisemmin. Kyse oli nimittäin rahasta.

– Puhutaanko rahasta? Meinaa tässä on mun ilme, kun kattelen seuraavan vuoden budjettia. Kyselin storyn puolella kiinnostaisiko teitä kuulla, mitä kuluja painonnoston puolella lankeaa urheilijan maksettavaksi ja tää aihe kiinnosti ihan valtavasti. Mennään siis heti suoraan asiaan ja tässä lista kuluista, jotka on mun vastuulla, aloitti Retulainen.

Sitten tuli kova listaus. Retulainen teki selväksi, että rautojen kanssa leikkiminen ei ole halpaa huvia tuolatasolla.

– EM- ja MM-kisoissa liitto korvaa tehdyn tulosrajan mukaan. Mä oon viime vuodet aina tehnyt molempiin A-rajan, joka on korkein mahdollinen. Silti jokaiselta reissulta tulee lasku perään, koska pitkien matkustamisien myötä liiton kustantamat vuorokaudet eivät riitä. EM-kisoissa liitto korvaa 3 vrk ja MM-kisoissa 4 vrk.

– Olympiakarsinnan muut kuin EM- ja MM-kilpailut ovat täysin omakustanteisia. Viime karsinnassa liitto maksoi yhden valmentajan paikan päälle ja kaikki muut kulut olivat urheilijan vastuulla. Nykyisessä karsinnassa on todennäköisesti sama systeemi. Tällä erää karsinta kisat ovat Qatarissa ja Thaimaassa, joten näihin reissuihin uppoaa yhteensä useampi tonni.

– PM-kisat ja maaottelut ovat täysin omakustanteisia. Matkat maajoukkueleireille, onpa ne sitten Suomessa tai ulkomailla. Näihin voin saada seuralta tukea. Kaikki muut leirit ovat täysin omakustanteisia ja koska liiton leirejä on vain pari vuodessa on omat leirit usein tarpeen. Harjoituspaikkojen maksut ja päivittäisen harjoittelun muut kulut. Kotimaan kilpailuiden matka- ja majoituskulut, seura osallistuu SM-kisojen kuluihin, jatkoi pitkä listaus.

Retulainen kertoi laskeneensa, että naisen omavastuu on tämän vuoden huhtikuusta ensi vuoden huhtikuulle noin 6 000 – 7 000 euroa.

Retulaisen julkaisu herätti paljon reaktioita. Omansa tarjosi myös seiväshyppytähti Wilma Murto.

– Me yleisurheilijat ollaan totuttu aika hyvään, kun saadaan satasista mediamyräkkä aikaseksi, kuittasi Murto kommenttiosiossa.

Päivitys tästä.