400 metrin aitojen SE-nainen Viivi Lehikoinen harjoittelee yhdessä myös ukrainalaisen Viktorija Tkatshukin kanssa. Molempia valmentaa sveitsiläinen Laurent Meuwly.

Lehikoinen tykitti kesäkuun alussa Espanjassa uuden SE-ajan 54,40. Tuon riemun keskellä koettiin myös synkempiä hetkiä.

Lehikoinen on kertonut asiasta Ilta-Sanomille. Hän jakoi kisapaikalla hotellihuoneen Tkatshukin kanssa. Kaksikko heräsi järkyttävään uutisen: Kahovkan pato oli tuolloin räjäytetty eteläisessä Ukrainassa.

Tuho oli järkyttävää. Lehikoinen kertoo Ilta-Sanomille puhuvansa Tkatshukin kanssa paljon tämän kotimaahan liittyvistä asioista.

– Keskustelemme Viktorijan kanssa paljon Ukrainasta ja siitä, mitä maassa tapahtuu. Hänen tilanteensa on tosi erilainen kuin kenelläkään muulla valmennusryhmässä. Hän on paljon poissa kotoa ja hänen veljensä on rintamalla, Lehikoinen kertoi.

– Se, mitä Viktorija läpikäy, asettaa omat ongelmat aikamoiseen perspektiiviin. Toisella on kotimaa kyseessä ja läheisiä sodan keskellä. Se on raskasta hänelle, mutta myös muille lähellä oleville, avasi Lehikoinen IS:lle.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.