Keihäänheittäjä Oliver Helander ja korkeushyppääjä Ella Junnila selvittivät perjantaina tiensä MM-kisojen finaaleihin.

Helanderin paras heitto kantoi 80,19 metriä. Se riitti 10. sijaan karsinnassa. Toni Kuusela oli 13:s tuloksella 79,27 ja Lassi Etelätalo 18:s heitolla, joka kantoi 78,19. Molemmat jäivät pihalle finaalista.

– Ekassa heitossa tuki petti aika pahasta ja syöksyminen tuntui ehkä vielä vähän varmemmalta, Helander sanoi SUL:n tiedotteella.

Karsinnan voitti intialainen olympiavoittaja Neeraj Chopra, joka heitti 88,77. Pakistanin Arshad Nadeem oli toinen 86,79 kantaneella kaarella.

– Chopra heittää vähintään sen perus 88-metrisen, Pakistan mies Arshad Nadeem heräsi ensimmäisen heiton jälkeen ja voi heittää finaalissa pitkälle. Varmaan Vadlejch ja Weber ovat siinä ja toivottavasti minä, Helander arvio finaalia SUL:n tiedotteella.

Kuusela heitti ensimmäisellään 79,27. Kaksi viimeistä heittoa olivat luvattoman heikkoja.

– Siinä ensimmäisessäkin kärki karkasi. Se olisi riittänyt, jos vaan keihäs olisi lähtenyt asentoon. Loput olivat sitten surkeita, Kuusela sanoi itsekin SUL:n tiedotteella.

– Kun ensimmäinen oli helppo, mutta keihäs ei vaan lähtenyt asentoon, niin ajattelin, että tästä tulee helppo keikka. Mutta ei tullut.

Valmentaja Petteri Piironen antoi tylyn arvionsa Kuuselan heittämisestä.

– Eka oli hyvä, kohtuu rento heitto. Se meni hyvässä asennossa. Kahteen seuraavaan tuli sitten pikkaisen sitä tonimaista puristusta. Ne olivat teknisesti huonoja (heittoja). Keppi meni poikittain taivaalle, eikä se silloin sitten lennä minnekään, tylytti luotsi Ylen haastattelussa.

Etelätalo tuskaili oman heittonsa kanssa. Verryttely antoi odottaa paljon enemmän.

– Toisen heiton jälkeen vähän tuntuikin, että nyt se taisi mennä, mutta ei sitten mennyt. Kolmas piti ottaa vähän riskivauhdilla. Tänään olisi voinut verryttelyn perusteella heittää 85, jos vaan vauhti olisi toiminut.

– Fiilis oli verryttelystä lähtien hyvää ja lämpö teki hyvää omalle kropalle, ei ollut liian kuumaa, kaikki oli hyvin. Ei vaan osannut heittää 80 metriä. Ainoa karsiutuminen arvokisoissa. Kesälle ei ole saanut niitä kovia treeniheittoja, ei kisoissa eikä harjoituksissa, harmitteli Etelätalo SUL:n tiedotteella.

Ella Junnila yhtä hymyä

Ella Junnila ylitti korkeuden 189. Se riitti hienosti finaalipaikkaan naisten korkeuspaikalla.

– Fiilis on aivan katossa. Mä oon niin onnellinen. Uusia ideoita ja ajatuksia herättäneen kauden jälkeen MM-finaaliin, Junnila riemuitsi SUL:n tiedotteella.

– Lopun rytmi onnistui tosi hyvin, juoksu kulki. Mutta pari hyppyä putosi riman päälle. Nyt on askelmerkki haettu finaalia varten.

Heta Tuuri taas jäi korkeuteen 180. Hän oli kilpailun 32:s.

– 180 oli hyvä hyppy. 185:n yritykset eivät olleet teknisesti huonoja, mutta nyt hyppy ei vaan toiminut, Tuuri sanoi tiedotteella.