20-vuotias Niko Anttola oli yksi viime talven suurista suomalaisista hiihtosensaatioista. Upea kausi sai kruununsa Planican MM-kisoissa, joissa Anttola oli tuomassa Suomelle hopeaa miesten viestissä.

Anttola ehti aiemmin talvella juhlia myös nuorten MM-kisoissa. Whistleristä tuli taskuun nuorten MM-kulta 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa ja hopea 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa.

Anttolan kauden jälkeinen touhu on eronnut paljon muista suomalaisista hiihtotähdistä. Mies meni nimittäin sesongin päätyttyä varusmiespalvelukseen Kainuun Prikaatiin, jossa on talvilajien Urheilukoulu.

Kaikki ei toki ole siellä mennyt täysin putkeen. Yle seurasi, kun Anttola oli vaikeuksissa ampumataitoharjoituksessa.

– Näitä kuvia ette sitten käytä, heitti Anttola Ylelle ja alkoi kohdistaa tähtäintä uudestaan.

Itse asepalvelus ei ole kuitenkaan näillä näkymin syönyt Anttolan fyysisestä kunnosta. Yle kertoi tietojensa perusteella, että hän saavutti noin 83:n VO2max-lukeman maksimaalista hapenottokykyä mittaavassa testissä. Lukema on kova.

Anttola myönsi toki Ylelle, että häntä arvelutti etukäteen, kuinka aika Urheilukoulussa vaikuttaa urheilemiseen. Nuo pelot eivät ole toteutumassa.

– Oli kuitenkin päätös ja periaatekin, että tämä hoidetaan ajallaan ja asiallisesti alta pois ja muistetaan, ettei kenenkään urheilu-ura ole täällä se päällimmäisin asia. Olen viihtynyt hyvin, porukka on hitsautunut yhteen ja ollaan tuttuja jo monen vuoden ajalta muutenkin, sanoi huippulahjakkuus Ylelle.

Hiihdon maailmancup-kausi alkaa marraskuun lopussa Rukalla.

Tästä Ylen juttu.